Оставаме без телевизия? Синдик влезе в „Булсатком“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Апелативният съд – София назначи временен синдик в най-големия сателитен тв оператор у нас – „Булсатком“, за чиято собственост се водят акционерни спорове, има и съдебни дела с искането за несъстоятелността на компанията, която държи около 36 на сто от пазара на платена телевизия.

През август Спас Русев, който е в надзора на „Виваком“, обяви, че е купил дружеството. Сделката обаче не е внесена за одобрение в Комисията за защита на конкуренцията, а за 14 декември е насрочено поредното заседание по българското дело за несъстоятелността на „Булсатком“.

На този фон Апелативният съд – София на 6 декември се е произнесъл по жалби на единия от създателите, но днес миноритарен акционер в „Булсатком“, Пламен Генчев и старозагорската фирма „Розенфелд и Ко“, която има несъбрани вземания от оператора по пет договора. Те се оплакват от отказ на Софийския градски съд да назначи временен синдик в „Булсатком“, който да следи сделките на сегашното ръководство на дружеството, както и да се наложи временен запор върху оптичната мрежа, инженерната инфраструктура, сървърите, различни устройства и дори вземанията на сателитния оператор, пише „Медиапул“.

На първа инстанция Софийският градски съд е решил, че липсват доказателства, че ръководството на фирмата разпилява или унищожава имуществото. Според Генчев обаче се източват активите на дружеството, като се дава пример с консултантски договор за над 1 млн. лв. Той продължава да твърди, че дружеството трябва да се обяви в несъстоятелност, тъй като отчетите за 2019 г. сочат повишаване на задълженията му със 170 млн. лв., което означава неплатежоспособност. В жалбата си пред апелативния съд той посочва, че бездействието на управата на „Булсатком“ е довело до забавянето на издължаването към кредиторите и останалите акционери в компанията майка на сателитния оператор „Булсатком Ю Кей ХолдкоЛимитед“, който е регистриран във Великобритания.

Съдът приема искането на Генчев и „Розенфелд и Ко“ за назначаване на временен синдик и като такъв е определена Миглена Стамболиева, която има три дни срок да стъпи в длъжност и да започне да надзирава случващото се в „Булсатком“. Тя ще одобрява всички негови сделки и ще контролира разпореждането с права на дружеството. Не се приема обаче искането за временен запор на мрежата и вземанията на тв оператора.

Определението на съда не подлежи на обжалване.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар