Оставиха в ареста бащата на кмета на Омуртаг, мярката на градоначалника ще се гледа в болницата

Оставиха в ареста бащата на кмета на Омуртаг, мярката на градоначалника ще се гледа в болницата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хасан Хасанов, бащата на кмета на Омуртаг, сочен за глава на организирана престъпна група, остава за постоянно в ареста, съобщи NOVA. Това реши на свое късно заседание Окръжен съд – Търговище.

Арестуваха кмета на Омуртаг, той получил емоционален срив и инфаркт

Той беше задържан, заедно със сина си Евреф Ешрефов – кмет на Омуртаг, при акция на ДАНС, КПКОНПИ и СГП.

В четвъртък ще бъде съдебното заседание по искането за постоянен арест на Ешрефов, внесено от Софийска градска прокуратура, който е в болница с микроинсулт след ареста.

Безпрецедентно заседанието на съда ще е изнесено в неврологичното отделение на общинската болница в Омуртаг, тъй като състоянието на Ешрефов не му позволява да се яви в търговищкия съд.

На Хасанов е повдигнато обвинение по чл. 321, ал. 3, пр. 2 и пр. 14, т. 1 от Наказателния кодекс за това, че в периода от началото на 2019 г. до момента е ръководил организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване на престъпления по чл. 282 (Престъпления по служба) от Наказателния кодекс, за които е предвидено наказание “лишаване от свобода” повече от три години, съобщи говорителят на институцията Десислава Здравкова.

Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица.


Снимка: БТА

Делото започна следобед и премина при закрити врата, заради наличие на класифицирана информация, допълва БТА. До решението се стигна след четиричасово заседание.

Според искането, внесено от Софийска градска прокуратура, е налице “трайно сдружение” три или повече лица да вършат съгласувано престъпления. Трайността произтича от данните за времето на продължителност на съществуването и продължаваща усложнена престъпна дейност на три лица при липса на основание да бъде определена тази дейност като инцидентна.


Снимка: БТА

Съдът счита, че представените медицински документи от защитата (за хипертония и захарен диабет) не дават основание да се счита, че обвиняемият страда от заболявания, несъвместими с изпълнение на мярката за неотклонение “задържане под стража”.

Съдът, като взе предвид изключително високата обществена опасност на деянието, реалната опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление, а събраните многобройни доказателства сочат, че обвиняемият е най-малкото съпричастен в извършване на престъплението, прецени искането за правилно, обосновано и законосъобразно и постанови мярка за неотклонение “задържане под стража” по отношение на Хасан Хасанов.


Снимка: БТА

Определението на Окръжния съд в Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна. При обжалване делото е насрочено за 5 март 2024 г., вторник.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар