Оставиха в ареста обвинен по случая с убийството на Юмер Мехмед, разследват го и за Теодора Бахлова

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бургаският Районен съд уважи искането на държавното обвинение за най-тежка мярка и остави в ареста Деян Стефанов Дичев, известин и като Деян Готвача, съобщи Нова тв. Мъжът е обвинен в лично укривателство на останки от човешко тяло и оръжие, с което е извършено убийството на 28-годишния Юмер Мехмед.


Откриха тялото на изчезналата брокерка Теодора Бахлова

Предвиденото наказание за подобно престъпление е до пет години затвор и пробация, което предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи и гневни призиви за протести. От прокуратурата уточниха, че мярката за неотклонение днес касае обаче единствено убийството на 28-годишния Юмер Мехмед. Държавното обвинение имало сигурни доказателства в участието на Дичев в разчленяването на тялото на убития.

“Заедно със Станимир Рагевски положил в бидони тленните останки от разчлененото тяло на Юмер Мехмед. След това двамата пренесли останките с лек автомобил до брега на блато, намиращо се в Бургас в кв. “Долно езерово”, където ги скрили във висока папратова растителност. След това Деян укрил в помещение в сградата на ДНА огнестрелното оръжие” каза говорителят на Бургаската Районна Прокуратура Иван Кирков.

В съдебната зала самият Дичев и защитата му настояваха за по-лека мярка за неотклонение, а именно домашен арест, за да се грижел за дъщеря си. Дичев напомни и това, че съдейства на разследващите и отрече да е разчленявал тялото на Юмер.

“Струва ми се че има някаква доза на съжаление от това, което видях, макар че сме нямали възможност да разговаряме кой знае колко по това”, сподели лаконично пред медиите защитникът на Дичев, адвокат Борислав Янков.

Държавното обвинение обаче подчерта, че за убийството на 46-годишната Теодора Бахлова и евентуално съучастие на Деян Дичев в тежкото престъпление разследването продължава и не е приключило. Възможно е обаче Дичев да получи по-тежко обвинение от Бургаската окръжна прокуратура, което да го остави зад решетките повече от възможните 2 месеца арест при настоящото обвинение за лично укривателство. Според адвокат на почернените семейства “се съзират признаците на същинско съучастие и помагачество. Най-малкото по отношение на убийството на Юмер, не може Рагевски да потърси за втори път един и същ човек, да вземе главна роля по укриването на трупа без да знае изначално че той ще му помогне във това”, каза по-рано адвокат Димитър Вълчев.

Деян Дичев вече е бил осъждан 5 пъти за различни престъпления.

Снимка: Булфото

Ето мотивите на съда да остави Деян Готвача в ареста:

Според Бургаския районен съд, на този етап от досъдебното производство може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен.

По делото не са налице данни относно наличието на реална опасност Деян Д. да се укрие. Според съда обаче, е налице втората алтернативно предвидена опасност, а именно обвиняемият да извърши друго престъпление. Деян Д. е осъждан с влезли в сила присъди за различни престъпления от общ характер, в т.ч., престъпления против собствеността – кражби, включително и такава извършена в условията на опасен рецидив, както и престъпления, свързани с военната служба. Към настоящият момент по делото липсват данни за изтърпяване на наказанията по тези осъждания, и съдът прие че обвиняемият е с обременена съдебна биография.

“Данните от справката за съдимост на Деян Д., сочат за неговата завишена обществена опасност, и го характеризират като лице с изградени престъпни навици”, казва в мотивите си Районен съд Бургас.

Обстоятелството, че е обвинен в лично укривателство за изключително тежко по състав на престъпление, за който е предвидено най-тежкото наказание в Наказателния кодекс, завишава опасността от извършване на друго престъпление, според съдебната инстанция. Разследването е в начален етап, поради което за правилното и законосъобразното му приключване е необходимо и процесуално оправдано, спрямо обвиняемия да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда “Задържане под стража”, мотивира се съдът.

Определението подлежи на обжалване и протестиране в тридневен срок.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар