Оставиха в ареста тримата сирийци, обвинени в трафик на мигранти

Оставиха в ареста тримата сирийци, обвинени в трафик на мигранти

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тримата сирийци, обвинени в трафик на мигранти, остават в ареста, съобщи Нова, като се позова на решението на Районния съд в Бургас. Тримата бяха задържани след катастрофата с автобус в четвъртък, при която загинаха двама полицаи.

Омар Аднан – шофьорът на рейса, е направил пълни самопризнания за участието си в каналджийството. Пред съда той е заявил, че е искал да изкара пари, които трябвало да изпрати на семейството си в Турция.„Съжалявам пред целия български народ. Не исках да стане така. Имах нужда от пари, за да доведа родителите си в България. Не съм планирал катастрофата. Искам да ми простите. Никога няма да нарушавам законите“, каза Омар пред съда.


Пред съдебния състав говори и 18-годишният Ахмад, задържан на мястото на трагедията и отговарял за пътниците в автобуса.

„Простете ми, много съм гладен, нямам пари. За първи път излизам от лагера(бежанския център в Харманли – б.р.), простете ми“, каза той.

Абдулах – мъжът, купил автобуса, изказа съболезнования към близките на жертвите. „Не мислех , че ще стане така. Съжалявам. Аз съм сериозен човек, не нарушавам законите. Влязох легално. Имам работа, имам фирма. Оставих семейство с 4 деца и една жена. Работя, за да ги гледам. Тръгнах от Сирия заради войната“, поясни мъжът.

Двамата полицаи загинаха, когато служебният им автомобил бе ударен от автобуса, в който са пътували нелегалните мигранти.

Прокурорът Димитър Узунов каза, че ще се пледира за най-тежка мярка, защото се касае за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор, предаде БНТ.

Събраните до момента доказателствата водят до обосновано предположение, че именно Омар Аднан е извършител на престъплението. Това се подкрепя и от свидетелски показания. Омар твърди, че се е опитал да спре автобуса, но доказателствата сочат точно обратното, че непосредствено преди сблъсъка е засилил скоростта. 

Окръжният прокурор Димитър Узунов каза, че ще се пледира за най-тежка мярка, защото се касае за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор. 

Събраните до момента доказателствата водят до обосновано предположение, че именно Омар Аднан е извършител на престъплението. Това се подкрепя и от свидетелски показания. Омар твърди, че се е опитал да спре автобуса, но доказателствата сочат точно обратното, че непосредствено преди сблъсъка е усилил скоростта.

„Омар е проявил завидна, престъпна упоритост. Той няма никакви задръжки да отнеме човешки живот, включително на полицейски служители. Начинът на извършване на престъплението е фрапантен удар срещу държавността на Република България“, заяви прокурор Узунов.

Обвинителят постави отново въпроса каква е действителната възраст на обвиняемото лице, тъй като законът предвижда от 6 до 10 години затвор, ако той е непълнолетен.

На колко години е Омар

В съдебната зала Омар посочи, че е роден на 21 март 2007 в гр. Кобане, Сирия. Той заяви, че е неграмотен, не е учил изобщо, а семейството му е в Турция. В България е пребивавал в бежанския център в Харманли.

Има съмнения за реалната възраст на сириеца. Предстои изясняване на обективната истина. Това каза пред журналисти в Бургас в събота прокурор Димитър Узунов, цитиран от БТА. Той отбеляза, че същия ден е получил справка, която повдига въпроси относно истинската възраст на обвиняемия Омар А. На брифинг в Бургас ден по-рано – в петък, бе посочено, че същият е непълнолетен.

„Има съмнение във възрастта, защото съгласно предоставената информация има известно противоречие между данните, които са подадени от Държавната агенция за бежанците и една дата, която е посочена в самата характеристична справка. Не знам дали се касае за някаква техническа грешка, някакво несъответствие. Това предстои детайлно да бъде проверено, да видим дали е грешка или се касае за друга рождена дата“, каза прокурорът. Той заяви, че разминаването в документите е с години.

Наказанието на обвиняемия сириец ще бъде драстично променено, ако се окаже, че е пълнолетен, посочиха от прокуратурата. Предстоят множество действия по разследването, назначаване на експертизи.

На въпрос дали ще бъде назначена ДНК експертиза за установяване на възрастта на обвиняемия, прокурорът каза, че са дадени указания и в тази насока.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар