Остана кешът до 10 000 лева, отпадна донос-бонус

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прагът за разплащанията в брой остава 10 000 лв., няма да има финансов стимул за подаване на информация за данъчни нарушения – т.нар. донос-бонус, реши окончателно парламентът. Депутатите приеха на второ четене изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), предаде БТА.

В пленарната зала не беше подкрепено предложението на Министерството на финансите прагът за кешовите плащания да бъде намален на 5000 лева. Отхвърлени бяха и предложенията на депутати прагът да се повиши на 20 000 или на 15 000 лева.

Депутати от ПП-ДБ предлагаха поетапно намаляване с междинна стъпка от 8000 лева.

С измененията в ДОПК се въвежда изискване хотели и заведения, които предлагат услуги за хранене или развлечение с две, три, четири или пет звезди, да разполагат задължително с ПОС терминал.

Отпадна обаче изискването да изплащат възнагражденията на работниците и служителите си задължително по банков път.

За неизпълнение на задължението за поставяне на ПОС терминал се предвижда глоба за физическите лица, които не са търговци, в размер от 100 до 500 лв., или имуществена санкция за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 2000 лева. При повторно нарушение глобата е от 200 до 1000 лв., а имуществената санкция – от 1000 до 4000 лева.

Информация за възможността за плащане и чрез ПОС терминал трябва да бъде поставена на видно за клиентите място в заведенията.

Измененията в ДОПК влизат в сила от 1 януари 2024 г., а изискването за ПОС терминали в заведенията – от 1 март догодина.

По-рано депутатите приеха промени в Закона за облагане на доходите на физическите лица и Закона за акцизите и данъчните складове.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар