Остри критики срещу България в Европейския парламент! Борисов и Гешев се скриха от депутатите в Брюксел!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гешев твърди, че той е поискал дискусията в ЕП, но нито той, нито Борисов се явиха днес на изслушването за корупцията в страната.

Сериозни критики бяха отправени към България по време на закритото заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в страната. Това обяви пред БНР журналистът от “Бивол” Димитър Стоянов, който участва в заседанието.

 

“По мое мнение българските власти бяха подложени на една наистина унищожителна критика заради начина, по който провеждат съдебната реформа у нас; заради личността и действията на главния прокурор; заради липсата на неговите действия; заради липсата на главен прокурор; заради липсата на отчетност при неговата фигура; заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор; заради неяснотите, които има около бъдещата промяна на Конституцията, която много от панелистите определиха като, меко казано, тревожна”, каза Стоянов пред радиото.

 

В профила си във Фейсбук Стоянов се възмути и от изразяваната позиция от официалните представители на държавата в лицето на външния министър Екатерина Захариева и заместник-главния прокурор Красимира Филипова. “Слушам министър Захариева и прокурор Филипова при изслушването им в LIBE комисията. Не мога да разбера дали тези дами са тежко некомпетентни или лъжат откровено членовете на ЕП! Не че им минава номера де! Твърдението, че няма намеса на политическата класа в съдебната власт е смехотворно!…Убийството на Виктория Маринова било основната причина Българи да бъде поставяна на срамното 111 място по свобода на словото!   Политиката на Кирил Домусчиев в Нова ТВ е основна причиня. Европейските пари, които правителството отпуска на свинските медии са основна причина! Лицемерие и лъжи, само това могат да покажат българските власти пред ЕП”, написа Стоянов в социалната мрежа.

“Нашата група ще продължи темата за корупцията в България и ще изпратим допълнителни въпроси до много от участниците (в днешното заседание – б.р.), защото времето не ни стигна да влезем в детайли.” Това обяви нидерландският евродепутат Софи инт’ Велд, която оглавява групата, пред EURACTIV след заседанието. “Ще има и други поводи да се върнем към темата. Идния месец Европейската комисия ще представи първия си годишен доклад за върховенството на закона във всички страни членки”, допълва тя.

Със своя версия за случващото се излезе в прессъобщение и прокуратурата. В него се твърди, че акценти по време на срещата са били “усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор”. „По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона.Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, е цитирана да казва Красимира Филипова.

Прокуратурата освен това твърди, че дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред държавното обвинение в контекста на засилен политически и медиен натиск. От съобщението обаче не се разбира защо Гешев е пратил заместничката си да го представлява, а не е участвал лично във ведеоконферентната връзка.

Българският премиер Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не се явиха днес на заседанието. “Това е недостойно”, коментира пред “Дневник” Елена Йончева.

Вместо Борисов и Гешев в заседанието участваха външният министър Екатерина Захариева, заместник-главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

“На изслушването в подкомисията присъстват представители на Европейската прокуратура и Венецианската комисия. Европейският парламент също има правомощия да задейства процедура по чл. 7 от Договора за ЕС, както се случи с Унгария. Днес се отваря вратата към тази процедура. Борисов очевидно смята, че ще овладее протестите у нас и чрез ЕНП ще успее да контролира и европарламента. Но влакът, който е подкарал, води към задънен тунел. Възможността ЕП да започне процедура по член 7 е реална. Борисов и неговото правителство трябва да подават оставка”, коментира по-рано днес евродепутатът Елена Йончева пред “Дневник” и допълни: Редно беше Борисов сам да се яви в Европейския парламент, а не да прехвърля това свое задължение на подчинени. Безпрецедентните за страната ни протести изискват от един политик да поеме отговорност пред Европа, а Борисов се крие. Това е недостойно. Припомням, че премиерът на Малта Джоузеф Мускат след убийството на журналистката Дафне Галиция беше поканен да участва в заседание на тази подкомисия и той се яви. Впоследствие в Малта бе изпратена и специална мисия за установяване на фактите, която определи, че ситуацията в Малта е довела до големи и трайни заплахи за принципите на правовата държава, демокрацията и основните права. В резултат на това Европейският парламент прие резолюция, в която призова за оставката на премиера на страната Джоузеф Мускат и той се оттегли.”

На 10 септември ситуацията в България отново ще бъде обсъждана в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи – ЛИБЕ. “Това беше трудна битка, тъй като срещнахме съпротивата на ЕНП. Сега предстои да се уточни кой комисар ще присъства. Очаквам това да бъде Вера Юрова. Преди два месеца настоях темата за нарушаването на върховенството на закона в страната ни да бъде включена в първото възможно заседание на комисията, като изпратих и писмо до нейния председател Лопес Агилар. Това вече е факт и усилията ни дават резултат.”, казва Йончева.

Европейската комисията бе представена днес от Жюлиен Мусние, ръководител на отдел “Граждани, равенство, демокрация и върховенство на закона”, а Венецианската комисия на Съвета на Европа – от Симона Граната-Менгини и от Джанлука Еспозито, ръководител на отдела за действие срещу престъпността на GRECO.

Евродепутатите  изслушват и представители на гражданското общество от България и един журналист. Това са Красимир Кънев от Българския Хелзинкски Комитет, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита срещу дискриминацията, и Марин Лесенски от институт “Отворено общество” в София. Журналистът е Димитър Стоянов от сайта Биволъ.

ЗА ГРУПАТА

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права е подгрупа на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Тя разглежда – по правило при закрити врати – особено чувстителни теми, като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак, както и сигнали за корупция, представляващи системна опасност за върховенството на закона в страните-членки на ЕС. Групата има 14 члена, сред които няма българи.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар