Осъдиха русенец да плати обезщетение след катастрофа в Германия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българин, който причинил катастрофа преди повече от шест години в Германия, ще трябва да плати обезщетение за повредения автомобил, съобщиха от Съдебната палата в Русе.

Катастрофата била регистрирана в края на декември 2014 година в германския град Хамбург. Мъжът управлявал “Ауди” с русенска регистрация, когато преминавайки покрай спрял “Мерцедес” с германска регистрация, ударил лявото му огледало. След инцидента българският шофьор бил тестван и за употреба на алкохол, като резултатът показал 1,73 промила.

Бюро “Шмиц ГмбХ” – бюро за професионално уреждане на щети в Европа, претендирало пред Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) да бъде изплатена сумата от 626,15 евро – 312,94 евро обезщетение в полза на собственика на повредения “Мерцедес” и 313,21 евро разноски в полза на адвокатска кантора “Йоханес” и такса за обработка на щетата.

Съгласно Кодекса за застраховането Гаранционният фонд имал задължение да възстанови платената от НББАЗ сума, което той сторил на 13 юли 2015 година. Фондът поканил водача на “Ауди”-то да възстанови сумата, но тъй като това не било сторено, предявил иск пред Районния съд в Русе.

Така А.А. бил осъден да заплати на Гаранционния фонд 1224,64 лева.

Присъдата била обжалвана пред Русенския окръжен съд, който потвърдил първоинстанционното решение. Според магистратите А.А. не е имал валидна застраховка “Гражданска отговорност”. Недоказани били и твърденията на българина, че е налице “съпричиняване”, тъй като увреденият “Мерцедес” не бил в движение.

Според съда, дори и да се приеме неподкрепената с доказателства теза, че пострадалият автомобил бил паркиран неправилно, то обвиняемият бил длъжен да не предприема маневра, ако е налице опасност от причиняване на вреди на други превозни средства.

Решението на Окръжния съд в Русе е окончателно.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар