Отбелязват 110-годишнина от рождението на Ванга – Региони – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С празнична програма в местността „Рупите“ ще бъде отбелязана 110-годишнината от рождението на пророчицата Ванга.  Годишнината от рождението на незрящата и всевиждаща пророчица ще бъде отбелязана с празнична литургия пред храма “ Света Петка“ и с кратко слово за живота ѝ, предаде БНР. 

Хористите на Йордан Камджилов ще изпълнят ортодоксални песнопения, а по обяд ще бъде открита нова галерия в комплекса, в която са подредени картини, пластики и пана на български автори, посветени на  Ванга.

Известната българска пророчица, от която хиляди търсеха помощ и отговори от бъдещето, е първото дете на войводата от Струмица Пендо Сурчев. 12-годишна ослепява при природно бедствие и е изпратена  в специално училище за слепи. 

През 1942 година, вече придобила ясновидски способности, се омъжва за Димитър Гущеров от петричкото село Крънжилица и до неговата смърт живеят в Петрич. Там тя приема стотици хора, дошли с болката си и надеждата за изцеление.

През 1970 година Ванга се премества в Рупите, където живее в малка къщичка и продължава  да помага и да дава съвети.  Две години преди смъртта ѝ – 11 август 1996 година, е осветена и църквата „Света Петка“ построена по волята на пророчицата и с  дарения от много хора.  Малко след кончината ѝ е учредена фондация на нейно име, която изгражда комплекс “ Ванга“. Неин  почетен председател е бившият окръжен прокурор Димитър Вълчев, за когото тя се грижи като майка. 

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар