Война

Отбраната на ВСУ се разтресе. Десетки хиляди войници в опасност от обкръжение

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първата важна тактическа победа на руската армия през новата година, освобождаването на Соледар в ДНР, направи възможно затварянето на клещите около Артьомовск, един от най-мощните отбранителни центрове на ВСУ в Донбас, дори по-плътно. За това какво може да последва – в материала.

Намаляване на доставките

Руските войски прерязаха магистралата, свързваща Артьомовск със Северск. Оттам няма да се докарват подкрепления за ВСУ.

След превземането на Соледар Артьомовск е превзет от северозапад. От този плацдарм нападателите се движат в посока Раздоловка на север, Благодатно на запад и Красна гора на югозапад. Украинската защита се тресе.

Има успехи и на юг. Онзи ден поеха контрола над Клешчеевка, приближавайки с няколко километра стратегически важната магистрала от Артьомовск до тиловата Константиновка. Използването на този път за прехвърляне на войски, техника и боеприпаси за „Бахмутската група“ сега е изключително трудно.

Но засега пътят от Артьомовск до Славянск е отворен. За да го отрежат, трябва да отбият ВСУ от Красна гора и Парасковиевка. Тогава в котела ще попадне многохилядната групировка на ВСУ.

„Те много неохотно напускат позициите си, бият се упорито. Тук има не само бойци от териториалната отбрана, но и редови военни. Има много наемници, главно от Полша. Имат достатъчно оборудване и боеприпаси. Но ние имаме предимство в тежестта на артилерийския залп. Освен това в тази област беше установено добро сътрудничество между стрелци и разузнаване”, разказва офицер от 1-ви армейски корпус с позивна “Клим”.

Артьомовската „месомелачка“

В самия Артьомовск се водят битки. Щурмови части заеха позиции в източната и южната част на града. Апти Алаудинов, командир на специалните сили на “Ахмат”, каза пред репортери, че скоро ще може да се говори за оперативно обкръжаване на ВСУ.

Руснаците, според него, напредват много внимателно в жилищните квартали – там има много цивилни. Веднага след като градът бъде освободен, властите на ДНР ще открият тук голям център за хуманитарна помощ.

Украинските сили обаче са се подготвили за продължителна отбрана. Всички нови единици влизат в битка. Според оценките на западни медии ежедневните загуби на ВСУ тук са трицифрени.

Артьомовск е доста голям град, където преди боевете са живели около 70 хиляди души. Загубата му, посочват наблюдатели, ще удари силно върху имиджа на киевското ръководство, което публично обеща „да не отстъпи нито едно парче земя“.

Освен това съдбата на по-нататъшните доставки на НАТО зависи от ситуацията на фронта. На Запад са готови да споделят много по-мощни оръжия – но само ако ВСУ имат реални успехи.

И накрая, Артьомовск е важен транспортен възел, доскоро оттук се снабдяваше цялата групировка на ВСУ в Донбас. Тук пътищата се разделят към Славянск, Северск, Лисичанск, Попасная, Светлогорск, Горловка и Константиновка. Тоест, говорим за плацдарм за по-нататъшното настъпление на руските войски.

Отклоняване на вниманието от юг

Наскоро Агенция “Франс Прес”, позовавайки се на високопоставен американски служител, съобщи, че Пентагонът настоятелно препоръчва на Киев да напусне линията Северск-Артьомовск и да заеме отбрана на запад. Американски съветници предупредиха ВСУ да не прехвърлят войски и техника в това направление, тъй като Русия има инициативата. По-добре е да се натрупат сили за пролетното настъпление на юг.

Киев обаче изглежда е взел друго решение.

В същото време руските войски се активизираха в района на Запорожие. Владимир Рогов, член на главния съвет на областната администрация, информира медиите, че украинските части са напуснали дузина населени места около фронта. По-специално село Каменка на брега на Днепър, на 25 километра от Запорожие. Руските сили са напреднали и на изток, в района на Орехов.

„Нашата армия продължава настъплението. Позициите на украинските войски на втора и трета линия на отбрана вече са отворени, първата е пробита. Благодарение на тактическите успехи на руските части, както и на прецизната работа на артилерията и авиацията фронтовата линия постепенно се измества на север от района”, разкрива Рогов.

Според него ВСУ търпят големи загуби. И очевидно не могат да издържат в други посоки – най-вече в Артьомовск, където ситуацията за тях се влошава всеки ден. Този град е вратата към Краматорск и Славянск, където ще се проведе решителното сражение за Донбас.

Андрей Коц

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар