Американски разрушител свали три дрона след нападение срещу кораби в Червено море

Отвлечените моряци от “Galaxy Leader” имат “ограничени контакти” със семействата им

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На членовете на екипажа на отвлечения миналия месец в Червено море от йеменските бунтовници хуси товарен кораб “Галакси лийдър” (Galaxy Leader), сред които са и двама българи, са им разрешени “ограничени контакти” с техните семейства, съобщи компанията собственик на плавателния съд, цитирана от Ройтерс и БТА.

Капитанът на кораба и първият помощник-капитан на кораба са българи. 25-членният екипаж включва още моряци от Украйна, Филипините, Мексико и Румъния. “Галакси лийдър” беше отвлечен на 19 ноември.

“Безопасността и благосъстоянието на членовете на екипажа остават важни приоритет както за собствениците, така и за мениджърите (на нашата компания), и ограничените контакти, които са разрешени на членове на екипажа с техните семейства, навеждат на мисълта, че с моряците се отнасят толкова добре, колкото може да се очаква при тези обстоятелства“, каза в изявление регистрираният на остров Ман, който е британско владение, собственик “Галакси маритайм” (Galaxy Maritime).

Иначе автовозът плава под флага на Бахамските острови и е нает от японската компания “Нипон Юсен” (Nippon Yusen).

“Задържаните 25 членове на екипажа нямат никаква връзка със сегашната ситуация в региона”, подчерта компанията собственик на отвлечения кораб. Тя отбеляза, че “нищо не може да се постигне с по-нататъшното им задържане”.

Филипинското министерство на външните работи по-рано днес заяви, че 17-те отвлечени филипински моряци от “Галакси лийдър” са в “добро състояние” и “в крайна сметка ще бъдат освободени”, предаде Филипинската новинарска агенция (ФНА).

“Правителствени източници твърдят, че заложниците са в добро състояние и в крайна сметка ще бъдат освободени. В момента се полагат усилия това да се случи възможно най-скоро”, се казва в изявление на филипинското външно министерство. То започна да открива дипломатически представителства в чужбина за освобождаването на моряците.

Хусите извършиха няколко атаки срещу кораби в Червено море след избухването на конфликта между Израел и “Хамас” преди близо два месеца в знак на подкрепа за палестинското ислямистко движение, което нападна еврейската държава на 7 октомври. Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници отправиха редица искания, свързани с войната в ивицата Газа, като условие, за да освободят “Галакси лийдър”.

Вчера Съединените щати, Япония и Бахамските острови призоваха на среща на Международната морска организация за безусловното освобождаване на кораба с двама българи в екипажа.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар