Сорос

Отворено общество тръгна срещу Орбан. Сорос-младши на плакат зад Урсула из цяла Унгария

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Говорител на фондацията на милиардера и филантроп Джордж Сорос заяви днес, че унгарското правителство провежда антисемитска кампания, насочена срещу председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен срещу един от синовете на Сорос, предаде Ройтерс.

Говорител на унгарското правителство заяви, че твърденията, че кампанията е антисемитска, са „безпочвени“.

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан постави в понеделник билбордове, които представят в неблагоприятна светлина Урсула Фон дер Лайен – това е първият път, в който унгарското правителство отправя персонална нападка срещу нея в рамките на политическа кампания, отбелязва Ройтерс.

На билбордовете, които са част от кампанията на Орбан за изборите за Европейски парламент догодина, са показани Фон дер Лайен и Александър Сорос, който ръководи Фондациите „Отворено общество“, заедно с надписа „Да не играем по тяхната свирка“.

КритичноБГ потърси как изглеждат плакатите и установи, че на тях младият син на Джордж Сорос е позициониран зад значително по-голямата по възраст от него шефка на ЕК – Урсула.

През последното десетилетие Джордж Сорос и неговите либерални възгледи неведнъж са ставали обект на нападки от партията на Орбан „Фидес“. Сорос е евреин и централното му място в пропагандата на „Фидес“ стана причина някои критици да обвинят партията в антисемитизъм – обвинения, които „Фидес“ отхвърля.

Парите на унгарските данъкоплатци отново се използват за политическа пропаганда, белязана дълбоко от антисемитизъм„, заяви говорите на Фондациите „Отворено общество“, в отговор на въпроси на Ройтерс.

„Това е една изтъркана тактика на унгарското правителство – да описва някаква мъглява и въображаема външна заплаха, като по този начин отклонява вниманието на избирателите от истинските проблеми вътре в страната„, каза още говорителят на „Отворено общество“.

Орбан е категоричен, че в Унгария толерантността към антисемитизма е нулева. Унгарският премиер забрани демонстрация в Будапеща в подкрепа на палестинците след атаката на палестинското ислямистко движение „Хамас“ срещу Израел.

Никога не е ставало дума за еврейския произход на Сорос. Става дума за неговата идеология и за радикалния му активизъм. Става дума за решимостта му да се меси в политиката на Унгария и на други европейски страни„, заяви говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Виктор Орбан описва Сорос като кукловод, който иска да подкопае управлението му, включително и чрез стимулиране на масовата имиграция.

Източник: БТА


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар