Отговори на президентските въпроси към Борисов от Биволъ

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Колко точно взе #КОЙ от обществени поръчки? Фирмите, свързвани с Делян Пеевски и кредитирани от КТБ са усвоили 733 млн. лева, от които 432 млн. лв. по европроекти.

В края на 2015 г. Биволъ направи предварителни оценки за обществените поръчки, спечелени от фирми близки до Делян Пеевски (виж тук).

Това стана възможно благодарение на отворените данни на Агенцията за обществени поръчки, предоставени в правителствения портал opendata.government.bg. За целта екипът на сайта изгради специална търсачка, която обобщава данните и позволява филтрирането им по зададени параметри.

Публикуването на тези данни отключи интересна динамика.

По нареждане на премиера Борисов започна серийно анулиране на големи обществени поръчки заради „витаещи съмнения“, че спечелилите ги фирми са свързани с Делян Пеевски, Валентин Златев и други олигарси. „Попроверил съм кой кой е“ – каза самият Борисов, като така потвърди данните за „витаещите съмнения“. Този процес не е приключил и ежедневно научаваме за нови и нови, макар и по-малки, анулирани обществени поръчки.

Първоначалните данни публикувани от Биволъ сочеха, че само с една фирма – Водстрой 98, Пеевски е спечелил самостоятелно или в консорциуми договори за близо 1 млрд. лв (виж тук), като пик на успешните търгове настъпва в края на управлението на правителството „Борисов 1“ и при правителството „Орешарски“.

Не всички консорциуми обаче са съставени изключително от фирми на Пеевски. Ето защо продължихме работатата върху данните, за да прецизираме с какъв дял е всяка фирма във всеки консорциум и да изчислим полученото финансиране спрямо дяловете.

Ограничихме интереса към фирмите, за които има публична информация за връзка с Пеевски от няколко източника: журналистически разследвания, списъкът с активи, представен от Цветан Василев в интервю за BIT телевизия и изброените от банкера фирми, за които той твърди, че печелят обществени поръчки благодарение на влиянието на Делян Пеевски.

 

Става дума за следните фирми: „Водстрой 98“, „Промишлено строителство холдинг“, „Техноекспортстрой“, „Трансстрой“ (свързвана и с депутата Йордан Цонев), „Инфраструктурна компания“, „Интегрирани пътни системи“ и „ПСТ Груп“. От сметката са извадени поръчките, спечелени от фирмите преди да минат под контрола на Пеевски.

От така прецизираните данни излиза, че фирмите, свързвани с Пеевски са сключили договори за 733 368 918 лева от които 432 356 344 с еврофинансиране

На фона на тези огромни суми всички изброени по-горе фирми имат и огромни дългове към покойната банка КТБ, а някои от тях са ги прекредитирали в ПИБ.

Тези факти не говорят за устойчив бизнес модел и създаване на стойност, а по-скоро за добре организиран грабеж. Конкретизират се данните, че европейските фондове всъщност финансират българската мафия. Продуктът, който представяме днес на публиката ще бъде изпратен и на OLAF като помагало за идентифициране и проучване на конкретни обществени поръчки преди евентуалната им ревизия.

***
Източник: bivol.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар