Отиващата си власт на ГЕРБ наказа БНР с орязване на бюджета

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Една от трите национални медии – БНР ще получи значително орязан бюджет за сметка на другите две – БНТ и БТА. Правителството намали с близо 450 000 лева средствата за националното радио, а в същото време на телевизията и агенцията ще се отпуснат милиони.

БНР на няколко пъти бе раздирана от скандали именно заради опитите на властта да запуши устата на нейни журналисти. Преди по-малко от две години знаковата журналистка Силвия Великова бе свалена от ефир заради критични материали по адрес на Иван Гешев и репортажите й за работата на прокуратурата като цяло. След остра обществена реакция и протест на журналистическата гилдия, Великова бе върната в ефир, а тогавашния генерален директор Светослав Костов се оплете в обяснения за натиск отвън. В крайна сметка си тръгна от радиото, а СЕМ избра Андон Балтаков, който дойде с амбицията за сериозни промени.

Очевидно радиото продължава да притеснява властта.

В писмо до премиера Бойко Борисов, Балтаков директно пита защо бюджетът на общественото радио е намален, докато за БНТ се одобрява трансфер от 20 милиона лева за покриване на просрочени задължения за излъчването на програмите й и трансфер към Българската телеграфна агенция от 2.750 милиона лева.

Генералният директор на БНР предупреждава, че намаляването на средствата за капиталови разходи заплашва да постави радиото в неадекватна за обществото позиция, тъй като “ще забави дигиталното развитие и обновяването на техниката за излъчване”.

Подобна политика спрямо БНР е „тенденциозна и преднамерена“, казва още Балтаков. И подчертава, че не може да бъде обяснена с намаляване на част от държавни разходи за сметка на пандемията.

Преди седмица кабинетът “Борисов” взе решение за отпускането на 20 млн. лв. за БНТ. От правителствената пресслужба се мотивираха, че със средствата ще се разплатят “натрупани просрочени задължения за услугата пренос и разпространение на програмите на БНТ чрез наземно цифрово радиоразпръскване”.

Средствата за БТА пък бяха отпуснати за финансово обезпечаване на безвъзмездното разпространение на “актове и съобщения и свободен безвъзмезден достъп”.

Законът предвижда в срок от една година БТА да започне да разпространява свободно и безвъзмездно собствените си информации с изключение на произведения, обект на защитени права на трети лица, специализирани информационни продукти, изготвяни по възлагане, архивни материали и произведения на издателската, печатната и продуцентската дейност на БТА.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар