Отиде си Джони Пенков – Общество – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 87-годишна възраст почина звукоинженерът и актьор Георги (Джони) Пенков, съобщи писателката Ина Вълчанова. През последните месеци от живота си той боледуваше тежко, предаде „24 часа“.

Георги Пенков е роден на 27 ноември 1933 г. в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на Боян Пенков.

През 1966 г. завършва радиотехника във ВМЕИ „Ленин“. Сетне специализира във Франция електроакустика и започва да работи като звукооператор. Бил е научен сътрудник в НИИ. През 1979 г. става доцент по звукотехника.

Изявява се и като актьор. От 1960 г. озвучава филми. Неподражаемият глас и особен изказ на Джони са негова „запазена марка“. Гласът на Джони звучи и в легендарното радио шоу на Тодор Колев „Как ще ги стигнем американците“.

В киното е играл във филмите „Рицар без броня“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Илюзия“, „Търновската царица“, „Аз, графинята“, „Немирната птица любов“, „Неочакван обрат“, „Операция Шменти капели“ и др.

Носител е на орден „Кирил и Методий“ – II степен (1970). Документалният му филм „Ятаци“ печели няколко награди, включително и на Фестивала на българското кино във Варна и от фестивала в Лайпциг.

В последното си интервщ пред „България днес“ той си пожела да доживее рождения си ден.

„Ако доживея рождения си ден през ноември, ще черпя. Веднъж вече се случи чудо, дано стане пак, оптимист съм.“

Актьорът  повече от година трудно се лекува след операция на гръбначния прешлен, с която докторите Асен Цеков и Марин Генов го спасиха от инвалидната количка.

„Счупих си прешлен на гръбнака, след като паднах на стълбите. И това нещо продължи толкова дълго, че чак не помня от болкоуспокояващите от кога точно почна всичко“, сподели, когато бе в по-добра форма Джони Пенков.

Имало опасност озвучителят на над 150 документални филма, работил с Радой Ралин и Тодор Колев, да остане на инвалидна количка завинаги, но „добрите доктори“, както нарича спасителите си, направили чудото за него именно в Страстната седмица.

„Чудо се случи с мен. Дължа живота си на златните ръце на тези доктори. Благодарение на тях все пак ще ходя. Вярно, че ден след ден и това възстановяване няма да е за месец-два, а за много повече, но съм оптимист. Има надежда и за мен“, споделя тогава той.

През цялото време до Пенков бдят децата му – синът Тодор и дъщерята Ива, които са от двата различни брака. Децата се редували край леглото му и не го оставали и за минута сам.

Актрисата Мирослава Стоянова, която изигра Лила от „Тютюн“ и е първата му жена, също се грижи за Джони. От време на време заради силните болкоуспокоителни актьорът изобщо не знаел къде се намира или постоянно спял.

„Винаги съм бил голям оптимист и това ме е спасявало в тежки моменти. Та още съм инфантилен, ако мога да кажа така. И, да, най-важното в тези последни години на пандемия за мен е, че не успях да умра. Имах пълната възможност, но не се стигна дотам. Това не е ли чудо“, опитва да се шегува той преди няколко месеца.

Малко известен е личният живот на Пенков. С актрисата Мирослава Стоянова се запознават в Смолян. Тогава Рангел Вълчанов започнал да поставя пиеси в местния театър и поканил Джони Пенков да оправя звуковите уредби. Дошъл и Христо Илиев-Чарли. Той и Джони живеели в една стая. Любовта на Джони с Мирослава започнала, когато тя била разпределена в Смолянския театър. Бракът им изтраял 7 години. Синът им Тодор дълго време живя в Германия, преди това във Франция, където завърши художествената академия, а после се премести в Берлин. Джони има и дъщеря Ива, която е от втория му брак с Дениз Герганова, инженер.

 

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар