Отиде си лятото. От днес започва есента

Отиде си лятото. От днес започва есента

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В 9 часа и 50 минути днес е есенното равноденствие и у нас започва астрономическата есен, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Слънцето в София изгрява днес в 7 часа и 15 минути и ще залезе в 19 часа и 22 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 06 минути. Луната е във фаза един ден след първа четвърт.В сезонната прогноза на НИМХ се казва, че есента (септември-октомври-ноември) в България ще е със средни сезонни температури по-високи от нормалните и със сезонни количества на валежите, близки до нормалните или по-големи. „Може да се очаква есента на 2023 г. да е с повече валежи от есента на 2022 г.“, прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.


Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо.

Според метеорологията есенни са месеците – септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май – в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало – т.нар. циганско лято, има и умерени до по-ниски температури към неговия край.

Със зимното слънцестоене – около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон – зимата.

Източник: БТА


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар