Отиде си проф. Петър-Емил Митев

Отиде си проф. Петър-Емил Митев

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Той е съосновател на Института по социология „Иван Хаджийски“ и дългогодишен преподавател в СУ

На 87 години почина проф. Петър-Емил Митев, съобщиха от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където той бе дългогодишен преподавател и от Института по социология „Иван Хаджийски“, чийто съосновател беше.Професор Митев е учен с феноменално богата ерудиция, с енциклопедични знания в областта на социалните науки, човек с изключително висок морал и активна гражданска позиция, чийто принос в науката и обществения живот е не само безспорен, но високо ценен от поколения философи, социолози и политолози.


Академичният му път е свързан неразривно с Философския факултет на Софийския университет – от студент и в последствие асистент – до професор. В продължение на повече от 40 години той води основните курсове по история на философията, история на социологията, история на политическите идеи, политически идеологии, политически анализ и български преход.

Петър-Емил Митев е гост-професор в много престижни световни университети – Университета Йейл, Университета Комплутенсe в Мадрид, Университета на Вишнакапатнам в Индия, Североизточния университет в Бостън, САЩ и др. Ръководител и участник е в десетки международни научни проекти. От 1972 до 1988 г. е директор на Научно-изследователския институт за младежта в София, а от 2002 г. до смъртта си – председател на УС на Института по социология „Иван Хаджийски“. От 1991 до 1995 г. и от 1997 до 1999 г. е председател на Българската социологическа асоциация.

Проф. Митев оставя траен отпечатък в различни научни области. Той е един от най-ярките международноутвърдени изследователи на теоретичното наследство на Карл Маркс, един от пионерите в организационното и научно утвърждаване на българската социология на младежта. Също така е световнопризнат анализатор на българския преход към демокрация.

Поклонението ще се състои на 14 септември 2023 г., четвъртък, от 12:00 ч., в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар