Отклонен пътнически самолет спрял фатално за 15 минути противоградните ракети Пловдивско

Отклонен пътнически самолет спрял фатално за 15 минути противоградните ракети Пловдивско

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Над 280 ракети са изстреляни от площадките на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ в Пловдивско в следобедните часове във вторник, като само за 15 минути е била прекратена дейността заради планирано кацане на пътнически самолет, съобщиха от Министерството на земеделието.

Прекъсването на обстрела обаче се оказа фатално за реколтата в пловдивщата община Садово и село Чешнегирово, която е напълно унищожена.Градушка помля реколтата в Садово заради самолет, удари отново Кюстендил (видео)

От мининистерството посочват, че от площадката в с. Гелеменово, община Пазарджик, стрелбата е започнала в 13:47 часа и до 16:46 часа там са изстреляни 68 противоградови ракети, като в момента полигонът продължава да е в готовност.


От полигона в Голям Чардак, община Съединение, след 13:25 часа са изстреляни 182 ракети и са обработени 11 клетки от общо 15 ракетни площадки. От полигона в Поповица изстрелването на противоградови ракети е започнало след 13:00 часа, като е била обработвана и клетка над Садово.

Изстрелването на ракети е било прекратено от всички площадки в района между 16:15 до 16:31 ч. след нареждане от Центъра за координиране използването на въздушното пространство заради планирано кацане на редовен полет на пътнически самолет, който е отклонен поради лошото време от Пловдив към София, като наблюдението на клетката е продължило. За краткия период на прекъсването на обработката клетката е възстановила потенциала си за образуване и нарастване на градовите зърна. След това противоградовата защита е продължила и от 16:31 до 17:00 часа са изстреляни 63 противоградови ракети от 8 ракетни площадки, но въпреки това в Садово и съседни населени места е имало валеж от град и обилен дъжд.

В следобедните часове от полигоните в Хасково, Стара Загора и Сливен са изстреляни над 400 противоградови ракети, като към момента няма подадени сигнали за паднали градушки в защитаваните площи.

Относно падналата градушка в Кюстендил от Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ припомнят, че системата за противоградова защита в България защитава територия от 22 000 кв. км в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и с. Тъжа, като Кюстендил не е обхванат от противоградовата защита с ракетен и самолетен способ на Агенцията. Със самолетен способ вече е обхванат районът на Северна Централна и Североизточна България. Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ защитава селскостопанската продукция в земеделските земи, като няма право да осъществява тази дейност над населени места от съображения за безопасността на населението и инфраструктурата, се отбелязва в съобщението.

Земеделските производители, чиито площи са претърпели поражения, могат да подадат заявления за компенсиране на щети в областните служби „Земеделие“.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар