Откриването на Пловдив – Културна столица 2019: Хаос, Простотия, Безвкусица, Дивашки Врясъци, Освирквания, стотици Гафове и Бой за одеяла!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Малко доволни и повече разочаровани бяха хилядите, дошли на официалното откриване за Пловдив – „Европейска столица на културата“- 2019 снощи.

Одеялата с логото свършиха за 10 минути и станаха причина за кавги и сблъсъци сред желаещите да се сдобият с този безплатен артикул. До пощата звукът беше нисък и много гости, дошли специално от други градове, коментираха ядосано, че нищо не чуват. „За 3 милиона – толкова“, саркастично им отговаряха пловдивчани.

 

Официалното откриване на шоуто „Ние сме всички цветове“ започна с дълга реч на кмета Иван Тотев. Той припомни, че Пловдив е майката на всички градове и напълно заслужено е европейска столица на културата. Появата му на сцената обаче бе посрещната със силни освирквания.

В речта си кметът припомни, че Пловдив е най-динамично развиващият се град. “Дори сега сме обградени от кранове”, каза той. След него на сцената се качи еврокомисарят Мария Габриел, която припомни огромните културни постижения на града .

Хилядната публика героично слушаше двете речи, брулена от силна виелица при минусови температури, в очакване да започне концертът за откриването с големите Валя Балканска и Теодосий Спасов.

Речта на кметът Иван Тотев

Минути след началото на спектакъла обаче се появи и първата голяма недомислица. Двете 125-метрови сцени, които са отстрани на вавилонската кула, са под хоризонта на публиката и никой не успя да види 200-те кукери, които излязоха. Добре че бяха екраните, монтирани на кулата, за да покажат какво се случва на страничните сцени. Програмата не се чуваше изобщо от публиката до Централна поща. „Ама тук нищо не се чува“, изумени реагираха гости от други населени места. „За 3 милиона – толкова“, коментираха пловдивчани. Малко след началото част от публиката започна да се разотива с гневни коментари. В града почти нямаше чужденци, а точно такива туристи очаквахме, отбелязва местното издание.

ВИП-посетителите изгледаха тържественото откриване от ресторанта на последния етаж в хотел „Тримонциум“. Сред тях се открояваше президентът-соросоид Росен Плевнелиев с новата си съпруга Деси Банова. Сред множеството пред сцената бе забелязан бившият кмет на Пловдив от ВМРО Славчо Атанасов, който в мандата си лансира кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата.

Посредствената режисура на спектакъла по откриването предизвика множество гневни реакции в социалните мрежи.

Известната адвокатка под тепетата Емилия Недева, изрази във Фейсбук становището си за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. Публикуваме го без редакторска намеса:

„Имаме още време, преди тотално да бъде съсипан имиджът на града ни. Спешно трябва да се организира протест против соросоидната фондация – виновник за това „откриващо“ безобразие и против всички, които са участвали в организацията на този недостоен за града ни акт. Според размера на хвърлените на вятъра пари това си е грандиозна безстопанственост.

 

„Грандиозното“ откриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. шокира с липсата на естетика и съдържание. Високо-технологичните екрани на кулата са едната страна на събитието и са безспорни. Очакването ни обаче беше те да бъдат изпълнени със съдържание. Нямаше Пловдив, нямаше Европа, нямаше култура. Хоровите рецитации, неадекватните писъци, дивашки врясъци и скандирания „заедно“ бяха от типа на познатата по времето на соца „площадна режисура“, която да сме справедливи, тогава беше значително по-съдържателна като пропаганда и послания. Останалото – като за ди-джей парти.

Жалко, срамно и като по Шекспир – „Много шум за нищо“.

Skandalno.net

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар