Откривателят на ваксината срещу COVID-19 с прогноза кога ще свърши пандемията

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Резултатът от ваксина срещу COVID-19 ще се усети чувствително през следващото лято и вероятно ще можем да се върнем към нормален живот до следващата зима, прогнозира пред Би Би Си проф. Угур Шахин, основател на германската компания “Бионтех” и един от създателите на ваксината на “Бионтех” и “Пфайзър”.

Близо 43 000 души са участвали в изследването. Ваксината се приема на две дози в интервал от три седмици, пише Монитор.

 

В “Шоуто на Андрю Мар” по Би Би Си проф. Шахин изрази увереност, че ваксината ще намали разпространението на новия коронавирус и че ще предотврати появата на симптоми у ваксинираните. Според него е възможно ваксината да намали предаването на вируса от човек на човек наполовина. “Много съм уверен, че предаването между хората ще намалее от такава високоефективна ваксина, може би не с 90 на сто, вероятно с 50 на сто, но не бива да забравяме, че дори това ще доведе до драстично ограничаване на разпространението на пандемията”, каза той.

 

Според него, ако нещата продължават да се развиват така добре, ваксината ще може да започне да се прилага “в края на тази година и началото на следващата”.

Целта е да се разпространят над 300 милиона дози по целия свят до април следващата година, което “ще ни позволи само да започнем да постигаме резултат”. “Лятото ще ни помогне, защото нивото на заразяване ще падне през лятото и е изключително важно да постигнем високо ниво на ваксиниране до или преди есента и зимата на следващата година”, поясни той.

Проф.Шахин подчерта, че е много важно всички имунизационни програми да са приключени преди следващата есен.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар