Откриха в Пловдив първата фабрика в Европа за биоразградими ядливи чаши

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Пловдив бе открита първата фабрика в Европа за биоразградими ядливи чаши.

„Когато предприемачеството и иновациите се срещнат с професионализма се получават резултати. В България кръговата икономика се развива бързо, въпреки трудната пандемична обстановка“, заяви при откриването министърът на икономиката Даниела Везиева.

Фабриката се намира в индустриална зона „Тракия“ в Пловдив, като в нея работят 30 души на три машини. Чашите се предлагат в над 30 държави от целия свят. Основната цел е да се редуцира голямото количество отпадъци от пластмасови чашки, които се разграждат. Производствената сграда е с площ 3600 кв. м. В момента се произвеждат 2,5 млн. чаши месечно, а след пускането на още три производствени линии капацитетът ще се вдигне на 10 милиона месечно.

„Пловдив е инкубатор на иновативни и креативни компании от световен мащаб. Това бих казал „прост“ продукт, който обаче по гениален начин решава един актуален проблем в глобален мащаб: нулеви отпадъци, пестене на биологични ресурси, истински екологична алтернатива на често употребявана опаковка за еднократна употреба и едновременно истинска наслада за потребителите. Това е бъдещето и пример как трябва да се търсят прости, нестандартни, работещи решения на наболелите въпроси на нашето време, е заявил на откриването кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Биоразградимите ядливи чаши са част от зелената революция и носи специално послание към потребителите. Основната цел е да се редуцира голямото количество отпадъци от пластмасови чашки, които се разграждат за повече от 400 години.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар