Откриха едни от най-старите признаци за живот на Земята

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Слоести скали в Западна Австралия съдържат фосили на 3,48 милиарда години – най-старите известни признаци за живот на Земята, съобщи Лайв сайънс.

Въпросните фосили са строматолити – скални слоеве, образувани от екскременти от фотосинтезиращи микроби.Най-старите известни досега строматолити бях на 3,43 милиарда години. Новооткритите във формацията Дресен са на 3,48 милиарда години.


Милиардите години обаче са унищожили следите от органична материя в скалите. Затова имаше съмнения дали те наистина са образувани от микроби, или може да се дължат на геоложки процеси.

Новото изследване категорично доказва, че са образувани от древен живот.

Успяхме да открием специфични микроструктури в някои слоеве на тези скали, които показват биологичен процес„, каза Кийрън Хикман-Луис, полеонтолог от Природонаучния музей в Лондон, който е ръководител на изследването.

Хикман-Луис и екипът му изследват западноавстралийски строматолити, открити през 2000 г. от съавтора на изследването Франсис Уестъл от Националния център за научни изследвания (CNRS) във Франция. Те са използвали различни техники за 2D и 3D изображения с висока резолюция, за да надникнат в слоевете на строматолита във фин мащаб.

Това, което виждат, е показателно за биологичен растеж. Изследователите наблюдават неравномерни слоеве, включително малки куполни форми, които са признак за фотосинтеза, тъй като микробите с най-голям достъп до слънцето растат по-енергично от тези, които не са толкова високо в структурата. Те виждат и колоновидни структури, които са типични за съвременните строматолити, все още срещани на няколко места по света.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар