Откриха захвърлени 46 трупа на овце край водоем

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Трупове на овце са били открити край водоем до русенското село Караманово.

Собственикът им ги заровил без да уведоми никого за това.

Случаят предизвика проверки на Агенцията по безопасност на храните,

Регионалната инспекция по околната среда и водите, Басейнова дирекция и Здравната инспекция. Институциите настояват умрелите животни да бъдат преместени, съобщава “Трафик”.

Преди 20-ина дни Димитър Анчев изпуснал част от стадото си в неожъната нива край Караманово, където овцете се напасли със зелено жито. Още на следващия ден обаче 46 от тях умрели.

В суматохата Анчев заровил десетина в дерето до селото, а другата част успял да запази. Жители на Караманово обаче се опасяват от пламване на зараза.

Кметът на селото Бисер Блажев обаче гарантира, че няма място за притеснение и че е взел необходимите мерки. Според мен няма опасност. Водата тече извън селото 3-4 км, влива се в река Студена. Около животните, където са заровени, съм нахвърлял специални хапчета, които са със забавено действие и постоянно се дезинфекцира водата, която е отстрани, заяви Блажев, цитиран от БНТ.

Няколко институции вече проверяват случая, като са констатирани редица нарушения, но най-обезпокояващ е фактът, че животните са изхвърлени на нерегламентирано място.

Бил е съставен акт на г-н Анчев по Закона за ветеринарномедицинската дейност за извършените нарушения, поясни д-р Георги Дяков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Русе.

Собственикът на умрелите животни има срок до две седмици да ги изрови и да осигури превозването им до екарисаж, където те да бъдат изгорени.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар