Откриха защо COVID-19 се разпространява лесно в домовете за възрастни

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проучване на американски учени установи частици от новия коронавирус по повърхности в стаите на обитателите на старчески домове в САЩ, което обяснява лесното разпространение на заразата, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес“.

Макар повечето случаи на разпространение на инфекцията да стават по въздушно-капков път, изследването посочва значението на повърхностите като резервоари на новия коронавирус в домовете за възрастни хора и особено на някои предмети, намиращи в близост до леглата на пациенти с COVID-19, допълва БТА.

Проучването е установило, че в 90 на сто от стаите на пациенти с COVID-19 има частици от новия коронавирус върху поне една повърхност и че вирусът може да бъде открит дни по-късно върху някои предмети, по-специално върху устройствата за дистанционно управление на телевизорите или бутона за извикване на медицинска сестра.

В 28 на сто от изследваните над 2000 проби, събрани от и около стаите на 104-ма пациенти с COVID-19, е открита РНК на новия коронавирус.

Вирусът се среща рядко или не се засича върху повърхности извън стаите на пациентите, което вероятно се дължи на стриктното спазване на процедурите по дезинфекция в Ковид-отделенията.

Изследването е проведено от учени от университета на Мичиган в четири обекта за грижа за възрастни хора в американския щат между октомври 2020 г. и януари 2021 г., когато в щата имаше дълготраен ръст на случаите на заболели.

„Тези данни сочат, че новият коронавирус е вездесъщ и упорито се задържа в стаите на обитателите на домове за възрастни хора с COVID-19 и подчертава значението и необходимостта от сериозно почистване и защита на персонала и посетителите“, каза д-р Лона Моди, ръководител на изследването и на звеното за изследване на превенцията от инфекции в домовете за възрастни към медицинския факултет на университета.

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар