Откриха изцяло нов начин за измерване на времето

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отбелязването на минаващото време в свят на тиктакащи часовници и люлеещи се махала е прост случай на броене на секундите между “тогава” и “сега”. Но в квантовия мащаб на електроните не всичко е толкова предвидимо, а понятията “тогава” и “сега” са доста по-размити.

Потенциално решение може да се намери в самата форма на квантова мъгла, твърдят изследователи от университета в Упсала в Швеция. Техните експерименти върху вълнообразната природа на състоянието на Ридберг, разкриват нов начин за измерване на времето, който не изисква точна начална точка.Ридберговите атоми са “надути” с лазери и съдържат електрони в изключително високи енергийни състояния, обикалящи далеч от ядрото.


Индуцирането на атоми в състояния на Ридберг е удобен трик за инженерите, не на последно място, когато става въпрос за проектиране на нови компоненти за квантови компютри. Физиците вече са натрупали значително количество информация за начина, по който електроните се движат, когато са избутани в състояние на Ридберг.

Точно като действителните вълни в езеро, наличието на повече от един атом в състояние Ридберг създава смущения. Това води до уникални модели на вълните, а те от своя страна могат да служат за начало на измерване на времето.

Ако използвате брояч, трябва да дефинирате нула. Започвате да броите в един момент“, обясни пред New Scientist физикът Марта Берхолтс от университета в Упсала в Швеция, която ръководи екипа.

Ползата от това е, че не е нужно да стартирате часовника – просто гледате структурата на смущението и казвате “добре, изминаха 4 наносекунди“.

Бъдещи експерименти с квантови часовници биха могли да заменят хелия с други атоми или дори да използват лазерен импулс с различни енергии. Прецизността на измерването на времето достига до над 1,7 трилионни от секундата.

Изследването е публикувано в Physical Review Research.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар