Откриха ключът към регенерацията на човешките кости

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китайски учени откриха стволови клетки в елени, които са способни да подпомогнат повторния растеж на еленските рога. Това откритие може да предостави възможност за клинична регенерация на човешки органи, съобщи Синхуа, цитирана от БТА.

Бозайниците до голяма степен са загубили способността си да регенерират органите си, но еленовите рога са интересно изключение, което сега се превръща в ценен образец за изучаване на регенерацията.Китайските учени, под наставлението на съветници от Северозападния политехнически университет, публикуваха проучване на едноклетъчния атлас на повторното израстване на рога в последния брой на списание “Сайънс”. Учените установиха, че група от прогениторни клетки на бластема на еленови рога има потенциал да предизвика самообновяване и възстановяване на костната тъкан, което значи, че клетките играят важна роля в бързия растеж на новия еленов рог.


Прогениторните клетки произлизат от три вида мезенхимни клетки или от инициатори на еленови рога в най-ранен стадий пет дни след падането на старите рога. След това те създават хрущялни клетки ин виво и ин витро.

Екипът от учени откри, че и мишките имат подобен тип клетки. Видовете, които не са бозайници, обаче, нямат такива клетки, което предполага, че при бозайниците може да се наблюдава специфичен механизъм за регенерация.

В проучването е използвана и едноклетъчна транскриптомия, за да се идентифицират 151 гена, свързани с растежа на костите.

Проучването може да промени разбирането за регенерацията на органите при бозайниците, както и цялостното развитие на регенеративната медицина, казаха изследователите.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар