Откриха ледник около екватора на Марс

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени от НАСА откриха реликтен ледник на Марс. Той се намира близо до екватора – далеч от полюсите на планетата, където е известно наличието на воден лед. Местоположението на обекта предполага, че водният лед е имал по-голям отпечатък върху Червената планета, отколкото се смяташе преди.

Вижте най-новите снимки от Марс >> >> >>Реликтният ледник се намира в местността “Източен Ноктис Лабиринт”. Районът е опасан от каньони. Самият ледник е с дължина от около 6 километра, ширина от 4 километра и височина от 1,6 километра.


Сателитът Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА засне изображения на структурата.

Това, което открихме, не е лед, а солен депозит с подробни морфологични характеристики на ледник“, каза водещият автор на изследването Паскал Лий, планетарен учен в института SETI.

Това, което смятаме, че се е случило тук, е, че солта се е образувала по върха на ледника, като същевременно е запазила в най-малки детайли формата на леда отдолу“, допълва ученият.

Изследователите допускат, че в структурата все още може да има воден лед. Това би било възможно, ако той се е запазил под плътен слой от соли.

Екипът подозира, че обектът е геологично млад, принадлежащ към най-новия геоложки период на планетата. Трябва да се направят повече наблюдения, за да се определи дали там действително присъства воден лед или не.

Откритието показва колко малко знаем все още за водата на Марс. Само преди няколко години НАСА откри за пръв път доказателства за течно подземно езеро и за вода по ръба на някои склонове на планетата. Намирането на ледник обаче би улеснило значително много бъдещите колонизатори.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар