Откриха най-ефективната и здравословна диета – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ново изследване показва, че вегетарианците губят по-ефикасно от телесното си тегло и подобряват метаболизма си, намалявайки вътремускулните си мазнини, в сравнение с хората, които са на нискокалорична диета, съобщи ЮПИ.

Изследването е обхванало 74 случайно подбрани пациенти с диабет тип 2. Целта му е била да се проследи ефектът от вегетарианския хранителен режим и традиционната антидиабетна диета.

Резултатите са показали, че що се отнася до намаляване на телесното тегло, вегетарианската диета е близо 2 пъти по-ефикасна – отслабването е с близо 7 кг. Докато хората, на които е приложена традиционна антидиабетна диета са свалили само 3,5 кг.

Участниците, поставени на вегетариански хранителен режим, са консумирали най-вече зеленчуци, плодове, зърнени храни и ядки, а животинските продукти били ограничени до едно нискомаслено кисело мляко дневно.

Участниците, подложени на традиционна диета, пък следвали препоръките на Европейската асоциация за изследване на диабета.

“Вегетарианският хранителен режим доказа, че е най-ефикасната диета за намаляване на телесното тегло”, заяви д-р Хана Кахлеова от американския Лекарски комитет за отговорна медицина.

“Показахме също, че вегетарианската диета е по-ефикасна за намаляване на вътрешномускулните мазнини и подобряване на метаболизма. Получените резултати са важни за хората, които се опитват да отслабнат, включително за засегнатите от метаболитен синдром и/или диабет тип 2”, каза още изследователката.

Учените използвали ядреномагнитен резонанс, за да изследват мастна тъкан в бедрата на участниците и да установят как двете диети влияят върху подкожните, субфасциалните и вътремускулните мазнини.

Констатирано е още, че двете диети водят до сходно намаляване на подкожните мазнини, но субфасциалните и вътремускулните мазнини са намалени единствено под въздействието на вегетарианската диета.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American College of Nutrition.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар