Откриха нов тип ултра-здрави диаманти от унищожена планета

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Макар и много скъпи, то по думите на учените, диамантите са навсякъде около нас. Те могат да се открият, не само на Земята, но в газовите гиганти, в екзопланетите и дори в метеоритите.

В проучване, публикувано в рецензираното списание Proceedings of the National Academy Sciences (PNAS), екип от изследователи разкрива, че са открили най-големите досега кристали на мистериозна форма на диамант, наречена лонсдейлит.С уникалната си шестоъгълна структура се смята, че лонсдейлитът е около 58 процента по-твърд от земните диаманти. Той не се образува естествено на Земята. Затова лонсдейлитът е открит само в редки уреилитови метеорити, което прави трудна задача да се разкрие произходът на материала.


Екипът изследвал подобни метеорити и открил, че намерените екземпляри на лонсдейлит може да са се образували в следствие на унищожението на планета джудже преди около 4,5 милиарда години.

мистериозните диаманти са се образували след сблъсъка, а не по време на него, както се смяташе някога, което означава, че този вид необикновени сили, смазващи планетата, може да не са необходими за създаването на лонсдейлит, а по-скоро условията след него.

Водещият автор на изследването и геологът от университета Монаш Анди Томкинс смята, че откритията могат да помогнат за изкуственото възпроизвеждане на процеса в промишлен мащаб, където изключително здравите диаманти след това могат да бъдат използвани за създаване на „свръхтвърди машинни части“. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар