Откриха сложна система от канали под храм на маите в Мексико

Любопитно, Наука, Общество, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Храма на надписите в Паленке - древен град на маите_МексикоАрхеолози са открили обширна и сложна система от водни канали под един от най-значимите храмове на маите в Мексико, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Находката е свидетелство за “сложно хидравлично инженерство” под Храма на надписите в Паленке – древен град на маите, намиращ се в мексиканския щат Чиапас и включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

View image on TwitterView image on Twitter Паленке, достигнал разцвета си през седми век, е един от най-значимите археологически обекти, свързани с маите.

View image on TwitterНа пресконференция ръководителят на екипа Арнолдо Гонсалес де ла Крус е обяснил, че откритието дава по-ясна представа от досегашните хипотези защо гробницата на древния владетел на маите Пакал и Храмът на надписите са изградени точно на това място.

“Находката подкрепя идеята, че храмът е изграден на това място заради наличието на извор. За същото свидетелстват и част от разчетените йероглифи. Каналите възпроизвеждат по символичен начин криволичещия път, който владетелят се е надявал да измине към водите на подземното царство на маите”, казва археологът.

View image on Twitter

Гробницата на владетеля Пакал е открита под Храма на надписите през 1952 г.

Археолозите са започнали да изследват мястото с георадар през 2012 г., смятайки първоначално, че каналите са геоложки разломи.

Източник: БТА

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар