Отлив на желаещи да се ваксинират в Русенско

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

До момента в Русенска област са поставени близо 11 хиляди ваксини, като повторна доза са получили над две хиляди души. Осем кабинета работят в региона. Очаква се болницата в Бяла да организира мобилни екипи, които да имунизират възрастните хора по селата, но се наблюдава отлив от желаищите да се ваксинират.

“След всичко, което се случи с ваксината на AstraZeneca, в момента се наблюдава един траен отлив на желаещи да се ваксинират. Надяваме се с времето това да се промени, очакваме и пристигането на ваксината на Pfizer и тогава да се засили интересът”, обясни прокуристът на болницата Димитър Димитров пред NOVA.

Той подчерта, че в информационната система много хора се отказват от часовете си заради предпочитания на ваксината. Така от 20 записани за ден се ваксинират само трима. Един флакон на AstraZeneca обаче е за 10 човека. Това допълнителни затруднява както персонала, така и организацията.

Англичани, живеещи в различни части на страната, се записват за ваксина в кабинета в Бяла. Според Димитров причината за това е, че много от тях не познават добре езика и допускат грешки при регистрацията.

“Имаме записани от София, от Разград. Като им позвъним и им обясним къде сме, те се отказват”, каза Димитров.

В дома за стари хора “Възраждане” в Русе, където през лятото пламна огнище на Ковид инфекцията, няма нито един ваксиниран. В дома са настанени 170 души, но повечето от тях не желаят да се ваксинират, притесняват се от евентуални усложнения.

Здравка Минчева казва, че ще пропусне първата имунизационна вълна, защото е с придружаващи заболявания.

“Имам операция на перитонит, оттам получих алергия и сърдечно увреждане. И затова се въздържам от тази ваксина”, обяснява Здравка Минчева пред БНТ.

“Голяма част от нашите потребители са със съпътстващи заболявания и това налага тяхното консултиране с личните лекари, за да получат повече информация, доколко е безопасно да се ваксинират”, каза директорът на дом за стари хора “Възраждане” Ани Венкова.

Организацията по масовото ваксиниране в дома се усложнява и заради избора на ваксина.

“Някои имат изисквания да бъде определена ваксина, затова в момента не са предприети действия. Трябва да имаме съгласието и на техните близки, когато те са поставени под запрещение и това е процес, който изисква по-дълъг период от време”, каза директорът на Дирекция “Хуманитерни дейности” Катя Петрова.

В социалното заведение противоепидемичните мерки не са разхлабвани. Разрешени са само разходките в двора. Възрастните хора вече цяла година са в изолация, което се отразява на психиката им.

“Мен ме попитаха какво ще направя първо, ако ме пуснат да изляза. Казах – ще отида в парка. Ние сме на 50 м от парка, а го гледаме от терасите си”, споделя Здравка Минчева.

В другите две социални заведения в Русе ваксинацията е в ход. В дом “Приста” 50 процента от възрастните с деменция са получили първа доза, а в дома за хора с физически увреждания “Милосърдие” вече всички са имунизирани дори с втора доза.

Общо над 10 500 са диагностицирани с коронавирус от началото на пандемията в Русенска област. В момента активните случаи са над 1700, 303 са в болници, а от тях 43 души са в интензивни отделения.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар