Отлично! Бойко не позволява животоспасяваща терапия за младеж с рак на костите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Онкоболно момче се нуждае от лекарства, които обаче законът не позволява да му бъдат дадени у нас.

Всички институции отказват, а за семейството това е единственият шанс за спасение на детето им. Болничната стая отново е вторият дом на 20-годишния Димитър Щилиянов. За първи път попада в нея през 2018 г. Тогава лекарите му откриват Сарком на Юинг – вид рак на костите, съобщава бТВ.

Медиците от пловдивската болница Свети Георги успяват да го вкарат в ремисия. Болестта обаче се завръща отново тази година – с рецидив в гръбначния стълб.

„Тогава си помислих, че ще остана инвалид завинаги”, споделя момчето.

Налага се спешна операция на Димитър у нас. След изследване, направено в Германия, се разбира коя точно терапия може да унищожи тумора. Този тип терапии се наричат „прицелни” и се смятат за новата ера във фармацията и медицината. При тях е нужна е комбинация от лекарства, които обаче са предназначени за друг тип рак.

В България приемът им извън признатото предназначение, не е уреден.

Лекарите признават, че това е „Параграф 22” – няма правилен ход.

От министерство разясняват, че такава употреба означава да се приложи лечение, недоказано от производителя за конкретното заболяване и неодобрено от регулаторните органи.

Използването му изисква документирана аргументация и осъзната отговорност.

Все пак са предложени законодателни промени, с които да се регламентират тази употреба когато липса алтернатива и има научни основания. Но те все още не са факт. Освен това предвиждат в тези случаи пациентите сами да плащат лечението си.

Това за семейството на Димитър е непосилно.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар