Отлично, ГЕРБ! България е заприличала на латиноамериканска бананова република по качество на живот

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Една страна, която добре задоволява основни нужди на населението си, но има спорни основи за благосъстоянието му и не я очакват много оптимистични перспективи за бъдещето. Тя е европейска държава, но слиза тази година в група, доминирана от латиноамерикански страни. Така изглежда България в годишния

Индекс за обществен напредък, изработен от базираната във Вашингтон неправителствена организация Social Progress Imperative. Тя събира данни от 51 показателя за състоянието на едно общество – от достъпа до тоалетни в жилищата до медийна свобода и качествени университети – за да покаже в какво състояние са и какви са перспективите за близо 150 държави по света.

Индексът е изработен съвместно с „Делойт“, които са стратегически партньор на организацията, пише Дневник. Предоставяме на хората, взимащи решенията в едно общество, както и на обикновените граждани възможно най-добрите данни за състоянието на обществата им и околната среда, в която живеят, за да им помогнем да подредят приоритетите си и да ускорят прогреса на страните си, казват от организацията. За 2019 г. авторите поставят

България на 43-о място от 149 страни в индекса и на 51-о по БВП, измерено през покупателна способност на населението. Страната е член на най-богатия клуб от държави в света, какъвто представлява Европейският съюз с 28 членки.

Но в случая акцентът не е върху това какво могат да си купят българите и какво биха могли да постигнат с такива доходи, а как усещат всекидневието си, свободни ли са, зависили нещо от избора им, могат ли да постигнат мечтите си.

При това икономическата част е взета на средна основа, без да се отчита социално разделение между много богато малцинство и изпитващо всекидневни затруднения мнозинство.

Поради това профилът на България е изработен в сравнение не със скандинавските страни или с Германия, най-голямата икономика в Европа, а с 15 такива държави, които имат сходен на българския БВП на глава от населението, измерен през покупателната способност.

В групата за сравнение европейски са само Сърбия и Черна гора, а останалите са Иран, Мексико, Аржентина, Беларус, Барбадос, остров Мавриций, Ботсвана, Туркменистан, Тайланд, Уругвай, Коста Рика, Китай и Доминиканска република. Норвегия например, която е под №1, е сравнявана със САЩ, Холандия, Дания, Швеция, Австрия, Германия, Белгия, Швейцария, Обединените арабски емирства, Канада, Исландия, Ирландия и Сингапур.

Близо до нас е Румъния – тази година на място 45, което е слизане надолу в индекса и най-ниската позиция за страна от ЕС (и заедно с България попада в трета група държави, предимно от Латинска Америка). Доходите и покупателната способност на румънците растат, но страната има проблем със здравеопазване, достъп до основно образование, питейна вода и санитарни условия. Унгария (39) и Хърватия (38) са страните от ЕС пред България.

Българите вероятно ще се изненадат, че са поставени на 45-о място в света по поне елементарен достъп до питейна вода и на 82-о по достъп до елементарни санитарни обекти. На 67-о място е оценено качеството на жилищата и макар всички да имат достъп до електричество, качеството на мрежата и услугата е като за страна на 71-о място в света.

Мръсният въздух – проблем, за който продължават споровете в България, тук получава незавидната 70-а позиция по брой смъртни случаи, причинени от това явление.
Също 70-о място е дадено и за достъп до чисти горива и технологии за готвене.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар