Отлично, ГЕРБ! България е на последно място в Eвропа по брой трансплантирани хора

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес е Световният ден на донорството. България е на последно място в Европа по брой трансплантирани хора. Една от причините е сериозният недостиг на донори. Над 1000 души са в листата на чакащите, а 4 пъти повече са на хемодиализа. На този фон трансплантациите през миналата година са едва 40, съобщи Нова телевизия.

“За бъбречна трансплантация чакат около 1050-1100. Това число е много малко, то е в пъти повече, над 10 пъти повече”, каза пред камерата на “Събуди се” нефрологът проф. Емил Паскалев.

Преди години избраните са малцина, а един от късметлиите е Михаил. “Трансплантиран съм преди 22 години в Южна Африка. 3 години бях на хемодиализа, не ни искаха никъде да ни трансплантират в Европа”, каза трансплантираният пациент Михаил Ганков. “5 месеца чаках донор. Това е шанс 1 на 1000 да съвпадне донора”, заяви той.

В “Александровска” болница проф. Паскалев и неговият екип се грижат за Ганков и за всеки трансплантиран. Именно тук преди 50 години е направена първата успешна бъбречна трансплантация у нас. Докато пациентите чакат донор, проф. Паскалев помага на хиляди хора. “Трансплантираните жени могат да имат деца, колкото си искат. Имаме 22 деца, имаме майки с по 2 деца. връщат се на работа, работят като здрави хора”, каза проф. Емил Паскалев.

Преди цели 32 години е опериран пациентът с най-дълъг живот, който е успешно трансплантиран. Тогава е само на 25 и до ден днешен живее нормално.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар