Отлично, ГЕРБ: Всеки трети българин няма възможност да отоплява апартамента си

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Агенция Евростат е упълномощена да съобщи, че почти всеки трети българин (30.1%) прекарва зимата при неприятно ниски температури, защото не може да стопли жилището си.

Няколко факта и коментари в тази връзка:

1. Средната стойност за ЕС е 6.9%, което пак не звучи особено добре като имаме предвид, че уж сме “Клубът на богатите”.
2. Положението у нас е толкова зле поради няколко фактора. Тук живеем в комбинация от: а) бедност; б) скапани жилища и в) масово ползваме относително скъпа енергия за отопление.

3. В ЕС природният газ е най-разпространеният енергиен източник за отопление – дава средно почти 50% от енергията за отопление като в страни като Холандия, Австрия, Дания достига над 90%. При нас е около 3%. За сметка на това тук масово се топлим на ток.

4. Забележително е положението на Румъния в графиката – почти в средата със само 9.3% от населението, което не може да отоплява жилищата си. Почти еднакво бедни сме, но те ползват основно газ и много малко ток. Не е лошо да имаш собствен газ и целенасочена политика за реална независимост от Газпром.

5. Европейските климатични политики и Зелената сделка пряко и непряко водят до увеличение на цените на всички фосилни горива и тока. Това е процес, който не се разглежда като проблем, а даже се стимулира с всякакви средства, защото води до постигане на “великата” цел – декарбонизация на икономиката.

6. Нито еврократите, нито националните правителства се притесняват от това, че Иван и Мария не могат да се стоплят и затова честичко боледуват през зимата. За тях по-важно е да има ваксини.

7. Тези данни са за 2019 г. С колко ли са се увеличили процентите на графиката през настоящата зима като се има предвид колко е затънала Европа икономически?

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар