Отлично, ГЕРБ: Изпуснахме $1 млрд. от Майкрософт, по-лошо е от казуса VW

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Инвестицията на Майкрософт от $1 милиард в облачни технологии, обучения и дейта център в Гърция е по-голям и по-скъп неуспех за България от изпуснатия завод на Фолксваген.

Когато се състезавахме срещу Турция за фабриката, знаехме, че Ердоган ни превъзхожда по вътрешен пазар, опит, умения, възможности за държавна помощ и политическа тежест.

Гигантски регионален дейта център в Гърция обаче е технически кошмар на ръба на абсурда – температурите през лятото в Гърция от близо 50 градуса на открито могат да стопят кабел, разходите за охлаждане ще са гигантски, ИТ инфраструктурата им като цяло е 20 години зад нашата, енергийната – 10 зад нас, а работната им ръка в ICT сферата със сигурност не може да се мери с българската.

И въпреки това Майкрософт отиват там за регионален хъб, а не в България (Румъния засега не играе в тези раздавания, друг път ще обяснявам защо). Възможните причини са малко и всичките са много нелицеприятни.

За наше нещастие, при автозаводите, стига да измислим как да дадем държавна помощ около 50% от инвестициите в материални активи – ще стане, тук облаците в малки пазари като Югоизточна Европа са на огромен регионален принцип. И е много възможно

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар