Отлично, ГЕРБ: Масово бавят изплащането на болнични в кризата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заради работата от дома и затворените офиси много счетоводители в частни и държавни фирми нямат достъп до работните си места, а това бави и регистрирането на документооборота.

Най-пострадали са хората, които са били в болнични от началото на месеца досега, защото освен че болничният им отива по електронен път в НОИ, то и работодателят трябва да потвърди регистрацията на болничния, за да бъде той изплатен от НОИ по надлежния път.

Тази стъпка от работодателя, обаче, често е невъзможна заради спрялата работа на фирмите и призивите хората да си стоят вкъщи.

 

От НОИ очакват изплащането на болнични листове за м. март масово да се забави.

Свързването с контактния център на Националния здравоосигурителен институт е изключително трудно, дори невъзможно. Това твърдят читатели на БГНЕС, които разказват, че с дни не могат да се свържат с представители на института, за да получат необходимата им информация. И това се случва при призива на НОИ да не се ходи на място, а да се търсят по телефон и документи да се подават по електронен път. Потърсени за коментар, от Здравноосигурителния институт признават, че линиите им действително са претоварени, но системата не е спирала да работи и непрекъснато се приемат обаждания. От там уверяват още, че контактният център работи с максимален капацитет, както и че броят на служителите не е намален във връзка с извънредното положение. От института подсочиха, че причина за натовареността на линиите е в резултат на многоброини обаждания, касаещи служебното преизчисляване на пенсиите и справки за получаване на обезщетение за безработица.

 

От НОИ припомнят, че от вчера подаването на документи, свързани с отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица на хартиен носител се извършва в дирекциите „Бюро по труда“ (ДБТ). При тях се приемат само документи, подадени по електронен път с квалифициран електронен подпис или с персонален идентификационен код, издаден от Националния осигурителен институт. Подадените на хартиен носител в ДБТ документи, заедно с приложенията към тях, ще бъдат изпращани в териториалните поделения на НОИ от съответното ДБТ чрез Системата за електронен обмен на съобщения (СЕОС) или чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) в края на всеки работен ден, но не по-късно от 3 дни от приемането им.

 

По отношение на изплащането на болнични листове, което масово се очаква да се забави, от НОИ казаха, че това може да се случи, ако работодателят не декларира необходимите данни най-късно до 10-то число на следващия месец. Изплащането на болничните от страна на института се извършва в рамките на 10 дни.

 

За периода на въведеното от 13 март 2020 г. извънредно положение, но за не повече от 3 месеца, НОИ ще превежда и 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г., за осигурени лица. Правоимащите осигурители предстои да се определят с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация. Средствата са за сметка на фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар