Отлично! Депутатите поставиха рекорд по отсъствия от работа

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Те имат 3686 бягства от работа само за 10 месеца

Своеобразен рекорд по неизвинени отсъствия за последните 5 г. поставиха през 2019 г. депутатите. Те имат 3686 бягства от работа само за 10 месеца – от януари до края на ноември (но без август, когато са във ваканция). Това става ясно от публикувани данни на сайта на парламента, цитирани от „24 часа“.

За сравнение – за година и половина от началото на мандата на 44-ото Народно събрание през април 2017 г. до края на 2018 г., неизвинените са били 1033. Също толкова – 1037, са били и в 43-ото НС, чиито мандат беше 2 години и 3 месеца – от октомври 2014 г. до януари 2017 г. Тази година депутатите имат 2858 отсъствия без извинение от пленарната зала, а останалите 828 са бягства от работата на комисиите. Основен виновник за големия брой отсъствия е БСП, която напусна парламента.

На 17 февруари Корнелия Нинова изкара депутатите си с решение на Националния съвет на партията и ги държа извън парламента 3 месеца и половина – до края на май, след евровота. Заради това заплатите им бяха орязани драстично. Според правилника на Народното събрание при 3 поредни отсъствия или общо 5 за месеца се удържат 2/3 от възнаграждението им.

При сумарна заплата около 5000 лв. (с добавки за стаж, докторска титла, научна степен, шефски постове в НС и т.н.) на червените им оставаха грубо по около 1500 лева на месец.

Интересното е, че само половин година по-късно по предложение отново на Нинова в правилника на червената група бяха разписани санкции за отсъствия – 100 лв. за бягство от пленарната зала или комисия, 200 лв. за липса при поименна проверка.

Така всеки соцдепутат, който не е на работа без сериозна причина, бива глобяван два пъти – веднъж от парламента и втори път от групата си.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар