Кирил Петков

Отлично! ПП вече плаши журналисти със затвор

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Двама депутати от „Продължаваме промяната“ предложиха да се въведе наказателна отговорност за журналисти, които публикуват неверни факти. Това е станало в рамките на дискусия в Комисията по култура и медиите на Народното събрание, където са били обсъждани промени в Закона за радиото и телевизията.

Автори на идеята са Антония Димитрова и Петър Миланов. Димитрова е завършила начална педагогика в Пловдив и журналистика в Шумен, като две години е работила в Радио Шумен, но колегите от местните медии си я спомнят твърде бегло. Тя обаче неочаквано става водач на листата на ПП в града. Петър Миланов, водач на ПП във Видин, е завършил история и философия във Воронеж, Русия, бил е ръководител на пресцентъра на СДС в началото на 90-те години и кореспондент на редица медии за Видинска област.

Димитрова дори призовала всички журналистически материали да имат автор, за да се знае кой носи персонална отговорност за тях.

Журналистите, както и всички български граждани, подлежат на наказателна отговорност и в момента. Както и носят отговорност, ако техни публикации бъдат квалифицирани от съда като клевета или набедяване. Ако публикацията няма автор, наказателна отговорност носи издателят.

Въвеждането на наказателна отговорност за публикуване на неверни факти обаче носи редица рискове  – понякога например журналистът може да е положил всички усилия да провери даден факт, но въпреки това той да се окаже неточен. Отделно саморегулацията е най-добрият механизъм за корекция на такива журналистически практики – няма авторитетна медия, която би държала на работа журналист, който публикува неверни факти.

В момента в света има 293 журналисти в затвори в цял свят, като най-много са те в Китай – 50, Мианма – 26, Египет – 25, Виетнам – 23 и Беларус – 19.

Твърденията на двамата депутати от управляващата партия „Продължаваме промяната“ са само част от негативна тенденция сред новата власт да се опитва да се намесва в медиите.  Преди две седмици говорителят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Александър Бойчев нападна в ефир водещите на сутрешния блок на Нова телевизия, че питат кога и как е взет COVID тестът на председателя на парламента Никола Минчев и ги обвини, че произвеждат фалшиви новини.

Председателят на Комисията по култура и медиите Тошко Йорданов (ИТН) също е известен с неприемливото си поведение спрямо журналисти, задаващи му неудобни въпроси.

Друга партия от управляващата коалиция – БСП, пък уволни неудобни журналисти от партийното си издание „Дума“.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар