Отложиха за пореден път първия тестови полет с екипаж на космическия кораб “Старлайнър”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изстрелването на първия тестови полет с екипаж на космическия кораб “Старлайнър” на компанията “Боинг” беше отложено за пореден път, предаде АФП, като цитира НАСА.

Новата дата е 25 май, няколко дни по-късно от планирания за не по-рано от 21 май старт от Кейп Канаверал, щата Флорида, съобщи БТА.

Поредното отлагане на мисията се налага, за да се “продължи оценката” на “малък теч” в космическия кораб, казаха още от НАСА.

Изстрелването на капсулата до Международната космическа станция (МКС), което е от решаващо значение за “Боинг” и се очаква от години, беше отменено в последния момент в началото на месеца, въпреки че екипажът от двама астронавти на НАСА бяха на борда на “Старлайнър”.

Тогава причината беше проблем с клапан, който беше отстранен. Междувременно беше установен и “малък теч на хелий” в сервизния модул на самия космически кораб, разположен на върха на ракетата.

Сега целта ни е изстрелването да е не по-рано от 25 май, съобщиха от НАСА. Космическата агенция на САЩ преди десет години поръча на “Боинг” да разработи капсула за транспортиране на астронавти до МКС, припомня АФП. 

“Това допълнително отлагане позволява на екипите да продължат оценката” на теча, отбелязват от НАСА в разпространено съобщение.

Двамата астронавти – Буч Уилмор и Суни Уилямс, се върнаха в Хюстън, щата Тексас.

Поредното отлагане на полета се случва в момент, когато програмата за разработване на космическия кораб беше белязана от редица неприятни изненади, довели до няколкогодишно закъснение, отбелязва АФП.

“Боинг” залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то “Старлайнър” може да започне редовни мисии до МКС – четири години след “Спейс Екс”, която вече осъществява като космическо такси на НАСА.

След като бъде сертифициран, капсулата на “Боинг” ще превозва до МКС до четирима астронавти.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар