Отмениха първото кацане на японски апарат на Луната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кацането на лунната повърхност на първия японски изследователски апарат „Омотенаши“ (Omotenashi) се отменя заради проблеми с комуникацията, предават ТАСС и БТА, като цитира съобщение на Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA).

Операцията е била планирана за нощта на 21 срещу 22 ноември.Оказало се, че устройството не може да получава насоки от Земята, тъй като инсталираните слънчеви панели не са разположени в правилната посока и батериите не получават необходимата енергия. Невъзможно е да се коригира позицията му и сондата не може да влезе в лунна орбита за последващо кацане.


Ако проблемът с комуникацията все пак бъде разрешен, Японската агенция за аерокосмически изследвания възнамерява да използва сондата за измерване на радиация в космоса.

„Омотенаши“ трябваше да бъде първият японски космически кораб, кацнал на Луната. Той е с компактни размери – 37 см височина и 24 см ширина, а теглото му е едва 12,6 кг.

Апаратът беше изстрелян към Луната на 16 ноември с помощта на американската свръхтежка ракета носител на НАСА SLS заедно с космическата сонда „Орион“ като част от лунната мисия на САЩ „Артемида“. В същия ден японското устройство успешно се отдели и започна самостоятелен полет.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар