Отмъщение: ГЕРБавите разкъсаха шефа на НЗОК, че казал на медиите, че частни болници източват Касата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Комисията по здравеопазване в парламента се превърна в „трибунал“ за директора на НЗОК д-р Дечо Дечев, че е изнесъл информация пред медиите, че частните болници купуват едно и също лекарство на 7 пъти по-висока цена от държавните и така се източва Касата, която ги плаща.

Председателката на комисията и председател на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова постави първа въпроса – има ли други примери шефът на Касата или става дума само за едно лекарство, а той обобщава, и също – защо не е казал първо на отговорните институции, а по медиите (Дарик радио).

Същият въпрос, но доста по-настоятелно постави и депутатът от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов, който всъщност е вносителят на промяната в наредбата, която дава именно възможност на частните болници да не купуват лекарства по Закона за обществените поръчки.

Иванов даде пример с директивата на Европейския съюз за цените на лекарствата, приета на 26 февруари 2016 г. и посочи, че именно според нея продажната стойност на лекарствата се сравнява всеки ден с цените в останалите европейски каси, ако се намери по-ниска цена, съветът намалява цените в България.

„Трябва да се прави разлика между понятията регламент и директива. Точно по тази директива ЕК преди 2 месеца поиска да има работа в обратна посока“, каза д-р Дечо Дечев.

И тук стана ясно, че Европейската комисия е отбелязала към страната ни същия проблем.

Пред журналистите това потвърди здравният министър Кирил Ананиев. „ЕК ни е поставила два въпроса по отношение на здравната политика – за обществените поръчки при частните болници, а вторият – за редките болести“.

По време на комисията д-р Дечо Дечев посочи и как е станала тази промяна частните болници да не минават търгове по Закона за обществените поръчки.

Наредбата е била променена с искане да се смени срокът в текста не от април, а от ноември, а в крайна сметка тя е излязла с нов текст.

„Искането за промяната касае срока на влизане на този текст, обаче текстът излиза в друг вид и става от това, че „лекарствен продукт може да се продава на всички лечебни заведения“ – „всички“ се сменя с „държавни и общински заведения“, което на практика изключва частните болници“, обясни шефът на НЗОК.

Д-р Дечев отново обясни за проблема, който се е получил – голямата разлика в цените на едно и също лекарство, а на въпроса защо не е сезирал институциите първо, а медиите отговори така: „Продажбата на цени до референтните в Позитивния лекарствен списък е напълно законова практика, затова не съм сезирал, тъй като не е нарушен законът. Аз обявих публично, че това е една законова практика. Ефектът е, че не е нарушен законът, а че има практика за нерационално използване на обществен ресурс. А и смятам, че чрез медиите най-бързо се решава един проблем у нас“, каза шефът на НЗОК.

Д-р Георги Михайлов от БСП буквално обвини в недобра колегиалност колегите си от ГЕРБ, шефката на комисията д-р Даниела Дариткова и Лъчезар Иванов затова, че не им дават право да задават въпроси за цените на лекарствата по същество и посочи, че комисията се е превърнала в „трибунал“ за шефа на НЗОК.

Здравният министър Кирил Ананиев от своя страна посочи, че след този сигнал са направени проверки и са открити още три такива лекарства, които се продават на пределно високи цени за частни болници.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар