Отмяна на изборите е възможна в условията на извънредни мерки

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Възможно ли е отлагане на изборите у нас в условията на пандемия и въвеждането на нови ограничителни мерки? Оказва се, че при извънредно положение такава крайна мярка е възможна, съобщава bTV. Според властите обаче, тя не е на дневен ред.

Според българската Конституция отлагане на вота е възможно при три хипотези: война, военно или друго извънредно положение.

Народното събрание може да обви извънредно положение и при такова решение мандатът на действащия 44-и парламент се удължава до края на извънредното положение.

Според властите обаче 16 дни преди вота този вариант не е обсъждан и не е вероятен.

“Няма риск за избирателния процес, ако хората спазват елементарните мерки, които сме наложили, и с това не трябва да се спекулира”, заяви проф. Пламен Киров.

В ЦИК също не се готвят за алтернативни дати и варианти. “Ние работим по график и дори не сме си помислили, ние работим по хронограмата и всичко е под контрол”, заяви Таня Цанева.

Единственият проблем, който отчитат от комисията, е че много хора са под карантина заради пандемията и не е ясно колко ще са необходимите мобилни екипи, както и как ще успеят да обиколят всички заразени или изолирани.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар