Отново заедно: Положиха Елизабет ІІ до любимия й Филип (снимки)

Отново заедно: Положиха Елизабет ІІ до любимия й Филип (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ковчегът с тленните останки на Елизабет Втора бе положен в параклиса “Сейнт Джордж” в Уиндзор. Той беше спуснат в кралската гробница, където кралицата ще почива до своя съпруг принц Филип. Същинското погребение беше в присъствието на крал Чарлз и най-близките роднини от кралското семейство, без телевизионни камери и фотообективи.

Погребалната церемония в параклиса “Сейнт Джордж” се проведе веднага края на държавното погребение и не бе излъчена от нито една телевизия.

Крал Чарлз Трети хвърли шепа червена пръст от сребърна купа върху ковчега на кралицата. Същото е направила и самата тя при погребението на баща си.

Преди това кралят сгъна малък флаг и го постави върху ковчега на майка си след церемонията в параклиса “Сейнт Джордж”.

По-рано в параклиса се състоя ритуал, при който от ковчега с тленните останки на кралицата бяха махнати императорската държава корона, кралският скиптър и кълбото, символизиращо държавата. След което имаше и църковна служба в памет на кралицата в тесен семеен кръг, за разлика от по-голямата церемония, състояла се по обед в Уестминстърското абатство в Лондон.

Прелюдия и фуга в до минор от Бах увенча края на службата в параклиса, на която присъстваха около 800 души и с това приключи публичното погребение. Финалът на десетдневната погребална церемония бе наречен от Бъкингамският дворец “дълбоко личен семеен повод”.

В последния ден от изпращането на кралицата ковчегът премина 37 км, за да стигне от Лондон до Уиндзор, където е последният дом на Елизабет II и нейната любима резиденция.


Снимка: БТА

За първи път децата на престолонаследника Уилям и принцесата на Уелс – Кейт, присъстваха на публично събитие, а малката принцеса Шарлот се разплака.

500 държавни глави и царски особи дойдоха за кралското погребение, сред които президентите на САЩ и Франция, испанският крал Фелипе, както и българският президент Румен Радев и последният представител на българското царско семейство Симеон Сакскобургготски, далечен братовчед на покойната кралица.


Снимка: БТА

А малко след същинското погребение практичните британци вече пристъпиха към разчистването, след като поне милион души се извървяха на поклонението.

В Лондон вече започна почистването на местата, през които тези дни се виеше опашката от хора, редили се часове наред, за да се поклонят пред тленните останките на покойната кралицата Елизабет Втора, предадоха ДПА и БТА.

В Саутуорк, където опашката започна от “Саутуорк парк”, на километри от Уестминстър хол, където ковчегът на кралицата бе изложен в продължение на четири дни, служители на общината заявиха, че са извършили пълна проверка на маршрута, по който е преминала опашката и са разчистили всички отпадъци.


Снимка: БТА

“Саутуорк се гордее с това, че от името на своите жители и на местната власт изигра своята роля в този исторически момент от историята на нашата страна”, заяви Катрин Роуз, представител на местните власти, отговаряща за парковете, улиците и чистия въздух в община Саутуорк. “Извършвахме допълнително почистване на улиците и събиране на отпадъците, за да поддържаме зоната, в която се виеше опашката, чиста и подредена и да осигурим на опечалените безопасно преживяване”. “Знаем, че за хилядите опечалени в техните спомени “Саутуорк парк” ще остане като отправна точка в техния личен път на размисъл и отдаване на почит”, допълни Роуз.


Снимка: БТА

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар