Отношенията между Брюксел и Варшава се влошават – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отношенията между Брюксел и Варшава продължават да се влошават заради спорната съдебна реформа, предприета от полските власти. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че има конфликт между изпълнителната власт на ЕС и правителството на Полша относно тези промени в националното законодателство. Като причината е в несъответствието му с изискванията на общността. “Съществува конфликт между Еврокомисията и правителството на Полша. Ще решим този проблем”, каза Юнкер при пристигането си на неформалната среща на високо равнище на ЕС в Брюксел, предаде БНТ. Юнкер подчерта обаче, че ЕК не е в конфликт с полските граждани.

По-рано той е казвал, че позицията на Полша по въпроса за привеждане на националното законодателство в областта на съдебната реформа в съответствие с изискванията на ЕС се развиват в положителна посока. Според Юнкер ЕК не налага санкции на Полша, а само е предупредила властите в страната, че се отдалечават от нормите на демокрацията и правовата държава.

Европейската комисия смята, че 13 закона, приети от полските власти в рамките на съдебната реформа, нарушават принципите на върховенството на закона и предоставят на политическата власт контрол над съдебната. ЕК направи 4 препоръка на Варшава и я призова да приведе законодателството си в рамките на действащите в ЕС норми.

През декември 2017 ЕК задейства процедура, която може да доведе до лишаване на Полша от право на глас в Съвета на ЕС и констатира явна заплаха Полша сериозно да наруши принципа на върховенство на закона.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар