Отпада информираното съгласие преди ваксина срещу COVID-19

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вече няма да се подписва информирано съгласие на пациентите за поставяне на ваксина срещу COVID-19. А повторно преболедувалите вируса ще могат от днес да изтеглят сертификата си от портала на Националната здравно-информационна система – his.bg. Това обяви пред журналисти здравният министър Стойчо Кацаров. 

За да се сдобият с документа гражданите, които са повторно преболедували коронавирусната инфекция, трябва да фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат или антигенен тест в Националния регистър за борба с COVID-19, уточниха по-рано от „Информационно обслужване“. Документът може да се използва 14 дни след датата на положителния резултат. Валидността му е за период от шест месеца на територията на ЕС и 12 месеца в България.

От вторник пък ще заработи открита гореща телефонна линия, на която хората ще могат да задават въпроси по медицинския аспект на ваксинацията. Там лекари ще отговарят на питанията на граждани, свързани с тяхното състояние и дали то е съвместимо с поставянето на ваксина.

Що се касае до учениците и връщането в клас на по-големите, Кацаров каза, че тази седмица се очаква за бъдат поръчани още 1 милион щадящи тестове. Според министъра количеството е достатъчно за връщането в клас на повечето ученици. Той е разговарял с образователния министър академик Николай Денков с молба да се обсъди варианта учениците от гимназията да се изследват с тестове за възрастни.

Друго, което съобщи здравният министър, бе, че към момента не се налага да се възползваме от механизма за взаимопомощ на Европейския съюз.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар