Отпада синият талон на автомобилите, както и удостоверенията за семейно положение и за задължения – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отпада синият талон на автомобилите, както и удостоверенията за семейно положение и за задължения. Това обеща пред Bulgaria ON AIR министърът на електронното управление Божидар Божанов.

„Първо – отпадане на синия талон като такъв, от него няма нужда. Той е абсолютно излишен и трябва да отпадне в максимално кратък срок“, обяви той. „Другото интересно е, че върху синия талон има печат, а моя работа ще е да отпадне изискването за печати в администрацията“, добави той.

На практика Божанов сега възпроизвежда идеята от вкарания законопроект от „Демократична България“ още в предишния парламент. В мотивите към проекта тогава депутатите записаха, че синият контролен талон е напълно излишен, най-малкото защото служителите на МВР имат пълен достъп до централизирания регистър, в който са всички данни, свързани с този документ. Авторите твърдяха и че този документ, който посочва, че всеки водач има първоначално определен брой контролни точки, както и неговото отнемане и връщане, работят срещу въвеждането на електронизация на процеса при заплащане на глоби, наложени с акт и влязло в сила наказателно постановление. Посочваше се и че практиката с отнемането на талона с цел мотивация за плащане на глоби е грешен подход за повишаване на събираемостта.

Днес Божанов използва синия талон, за да обяви, че защитата на информацията в базата данни е много важна и всеки гражданин ще има достъп до историята на достъпа на данните си. „Кой, кога и на какво основание е разглеждал неговите данни. Ще може да се абонирате и за известие, ако някой прочита данните ви, спират ви полицаи – след 2 минути пристига SMS, че някой е видял данните ви за шофьорската книжка“, подчерта министърът.

На въпрос как ще осигурят по-бърза регистрация на автомобил, министърът на електронното управление отговори: „Със сигурност ще може да се запазва час за преглед онлайн , всичко останало ще може да се плати онлайн – плащане на такси, включително екотаксите. Има и друга опция, която да обсъдим с колегите от МВР – изобщо да не се минава на канал, а да се минава на произволно място за годишен технически преглед в 7-дневен срок.“

Той обеща отпадането и на още документи, заради които хората трябва да ходят до администрацията и да си вадят удостоверения.

„Ще отпаднат и удостоверенията за семейно положение, в някои случаи за наследници и за липса на задължения. В момента ние сме куриер на администрацията, това нещо има възможност да отпадне доста бързо. Други удостоверения могат да отпаднат по-бавно, но тях ще ги анализираме впоследствие“, каза Божанов.

Той обеща и старт на електронната идентификация. „Имаме обещания в максимално кратки срокове – до 6 месеца, всеки гражданин да има удобно средство, с което да ползва електронни услуги. Дали то ще бъде лична карта, или в телефон, или и на двете места, е технически детайл“, допълни Божанов. По думите му тази услуга ще бъде по-удобна от електронния подпис.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар