Отпор срещу Митева: Да свика извънредно заседание на НС, наршава Конституцията! – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отпор срещу Митева: Да свика извънредно заседание на НС, наршава Конституцията!

стоп кадър/Фейсбук/Мая Манолова

Решението на председателя на Народното събрание Ива Митева да не свика извънредно заседание на парламента за понеделник срещна отпор. Депутатите от “Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова и Арман Бабикян я обвиниха, че нарушава конституцията, защото не се съобразява с волята на народните представители.

Подписите за свикване на извънредното заседание бяха събрани в петък срещу събота от “Демократична България”, “Изправи се БГ! Ние идваме!” и “Има такъв народ”. С това трябваше парламентът да заседава в понеделник от 13.00 ч., за да се гласуват окончателно и на второ четене промените в закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита на свидетелите минава от главния прокурор към правосъдното министерство.

Сега обаче Ива Митева твърди, че не е спазено правилото да има доклад на комисията по правни въпроси, а този доклад трябва да се раздаде на депутатите 72 часа преди гласуването. Преди правилото било 24 часа, но по новия правилник на парламента по предложение на “Демократична България” този срок е увеличен на 72 часа.

“В момента, когато става дума за Бюрото за защита на главния прокурор, тя решава да не свика извънредно заседание на НС”, коментира Манолова, а Арман Бабикян обвини ДПС, главния прокурор и ГЕРБ, че не са желаели да се случи промяната.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов пък призова Ива Митева да се съобрази със събраните подписи за свикване на извънредно заседание. Във фейсбук профила си той написа, че “спазването на инструктивните срокове е важно, но има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение”. 

По-рано Митева изрази надежда, че все пак този законопроект за Бюрото за защита към главния прокурор ще бъде гледан от парламента в сряда. Тогава пак нямало да бъдат изтекли въпросните 72 часа, но пък тя можело да направи искане до депутатите да гласуват скъсяването му в пленарна зала.

Митева се надява още президентът да ги остави да работят още ден-два. Първоначално тя обяви, че очаква НС да работи в сряда и четвъртък и да се приемат и още някои закони, които не посочи конкретно. След това каза, че може президентът да издаде указ в сряда, че разпуска парламента от четвъртък, 16 септември, и така поне да се работи в сряда.

“Все още не знам кога ще бъде разпуснато Народното събрание, но ми се иска да можем да проведем заседанието си в сряда и да разгледаме основните си законопроекти, за да приключим работа поне с вдигната глава”, каза Ива Митева “Критичният ден е петък, 17 септември. Тогава започват консултациите при областните управители и трябва да се определят условията за гласуване извън страната”, добави тя, без да разясни каква е точно връзката между двете неща.

 

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар