Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили

стоп кадър/НОВА

Отпускат 42 милиона лева за зарядни станции за електромобили по магистралите. Парите идват от програмата “Транспортна сигурност”. Станциите ще бъдат изградени в близките 2 години и половина. Като условието е да бъдат по коридорите на така наречената Трансевропейска транспортна схема. В нея попадат основно магистралите Тракия и Струма. След изграждането им пътуването между градовете с автомобил като този ще бъде много по-лесно.

Екип на NOVA се качи в електромобила на генерал майор Груди Ангелов. “Зареждам го в зависимост от километража, който ще бъде навъртян, и от начина на шофиране. Вчера сутринта съм я свалил от зарядната станция. Изминал съм 107 километра и остават още 226 километра”, обяснява Груди Ангелов.

Разказва, че досега не е имал проблем с намирането на станция, когато пътува в страната.

“Със средна скорост 120 км/ч и между 35 – 40 лева – на отиване и връщане изминавам 600 километра”, твърди той.

Засега електроавтомобилите не са голям част от всички коли по пътищата ни. Техният брой е точно 17 458. Но това ще се промени в близките 5 години.
“Ще са минимум три пъти повече, което означава, че зарядните станции трябва да бъдат в същата прогресия. Даже малко повече”, посочва  Илия Левков от Национална браншова организация за електрическа мобилност.

Затова от Министерството на транспорта ще помогнат с още места за зареждане. “Нашата задача е да изградим поне 160 станции. Те ще бъдат във всички части на страна, с изключение на Югозападния район, който е район в преход и изключен от тази схема”, заяви  Мартин Георгиев от Министерство на транспорта.

“По принцип зарядната инфраструктура в България е добре развита. По директива 94 от 2014 година беше заложена препоръчителна бройка от около 7000. Останалите 6000 още не сме ги постигнали, но вървим в тази посока”, подчертава Илия Левков.

А с повечето станции ще е възможно и по-лесното пътуване. “Да извадим електромобилите извън градовете и да може да се пътува нормално”, посочва Мартин Георгиев.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар