Отстраниха шеф на санаториум, осигурявал фиктивни места срещу кашкавал

Отстраниха шеф на санаториум, осигурявал фиктивни места срещу кашкавал

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Временно отстраниха от длъжност директорката на санаториума в гр. Баня, Карловско, след разследване на NOVA. Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и започна проверка по случая.

Данните сочат, че миналата година с пари от осигуровките ни там са лежали около 3 500 души. Голям процент от пациентите обаче не били реални, твърдят бивши и настоящи служители. Ръководството лекувало по документи основно персонала. А в замяна на това служителите получавали кашкавал и салам.Директорката на санаториума Божана Иванова е временно отстранена от длъжност до приключване на проверка от здравното министерство, под чиято шапка е болницата. От НОИ също започват кръстосани проверки. Те ще са не само по документи, но и на място, в реално време.


„Пишат документи все едно сме почиващи, а ние ходим на работа. След седем дни се подписваме, че вече излизаме от клиничната пътека и ни връчват по 1,6 кг кашкавал. По НОИ е по-скъпа процедурата и фактически на нас ни даваха по 8 кг и половина кашкавал“, разказа бившата служителка Бояна Кандилева.

„Имало е и случаи, когато сме били по НОИ и ни се предлагат освен кашкавала, и пилешки шишчета“, признава работещ в болницата рехабилитатор.

„Два пъти ме водиха по НОИ и един път – по клинична пътека. Първият път взехме шпеков салам, кашкавал, луканка. Аз взех салам и кашкавал, без луканка“, разказва друг служител на болницата.

„Поне два пъти съм минавал по клинична пътека“, свидетелства и Николай Чакъров, бивш рехабилитатор. 

Той също е получавал кашкавал години наред. Половината му стаж минава като рехабилитатор в болницата. Не помни колко пъти е записван като фиктивен пациент.

„Просто нямам спомен през годините колко пъти сме минавали по този път. В близките две-три години поне два пъти съм минавал по клинична пътека. Получаваш кашкавал и салам“, разказва Чакъров.

Въпреки че по закон за прием по програма на НОИ или по клинична пътека се изискват медицинско направление, удостоверение, доказващо заболяване и още допълнителна документация, от служителите се искало само да се подпишат и да си вземат кашкавала.

„Всичко е подготвено предварително от главната сестра или от ръководството. От пациента, де факто служителя, не се изисква нищо. Просто подписвате епикризата, която ви дават, без да знаете от какво сте се лекували, какви процедури са ви изписани и т.н“, обясни Чакъров.

Версиите на ръководството били различни. Едната е, че с парите, които постъпват от НОИ и Здравната каса, ще се направи ремонт на базата. Другата е, че заради пандемията не може да се запълни нужният лимит от пациенти.

„На мен лично два пъти поне ми се е случвало да бъда заставян. Главната сестра минава да свърши тази работа. Ако се опиташ да се противопоставиш, има варианти да останеш без работа, да бъдеш уволнен“, разказа Николай Чакъров.

Случвало се е и в една и съща година, един служител да се лекува фиктивно три пъти, разказва дългогодишната бивша служителка на болницата Бояна Кандилева. Работила е в санаториума 26 години.

Димитър Шопов е с двайсет години стаж в санаториума. Разбрал, че за пореден път е фиктивен пациент, след като на изборите миналото лято се оказало, че трябва да гласува в болницата, а не в училището в града. Твърди, че след като отказал да подпише документите на финала на престоя, управителката го е съкратила. След разговор с нея, Димитър пише жалби до НОИ, Здравната каса, омбудсмана и Комисията за защита на личните данни. Проверките установили нарушения в алгоритъма на лечението и почивката на Димитър била анулирана. Управителката на санаториума обаче твърди, че е освободила мъжа от работа, защото я заплашил с убийство. Отрича твърденията и на останалите си колеги.

 

От здравното министерство изпратиха до NOVA справка, според която през 2021 г. в санаториума в град Баня са лежали 3 306 пациенти. За тях болницата е получила 1 499 306 лв. От НОИ пък са превели по сметката на здравното заведение 98 000 лв.,за лечението на 184 пациенти. Директорката на института в Пловдив обясни, че са открити нередности при лечението на четирима служители от санаториума в Баня. По закон, всеки, който желае да се лекува по програма на НОИ в болница в областта, трябва да подаде документи лично в дирекцията в Пловдив.

Проверките в самия санаториум се правели само по документи и от НОИ не били открили нещо нередно.

Дали служителите са почивали само по документи и с каква сума може да се окаже, че е ощетена държавата, могат да кажат само разследващите.

 

 

 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар