От болницата Земан обяви, че дава път на опозицията да състави правителство

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Чешкият президент Милош Земан съобщи днес, че най-вероятно ще назначи опозиционния лидер Петър Фиала за нов премиер. Това бе първото му публично изказване от изборите за парламент насам, които се проведоха на 8 и 9 октомври, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Земан, който на 10 октомври беше вкаран в реанимация в Централната военна болница в Прага с необявена диагноза, каза от болницата в интервю по телефона за радио „Фреквенце“ 1, записано по-рано днес, че се чувства добре и е готов да завърши мандата си, който ще продължи до 2023 г.

Конституцията дава право на президента да назначи премиер по свой избор.

Милош Земан, който е на 77 години, преди беше казал, че ще предостави първата възможност за формиране на правителство на най-силната индивидуална пария. В случая това е партията на отиващия си премиер Андрей Бабиш – „Действие на недоволните граждани“ (АНО), въпреки че тя не разполага с мнозинство или с партньори, които искат да съставят правителство с нея.

Този факт, заедно със здравословното състояние на Земан, за което лекарите казаха след хоспитализацията му, че пречи на президента да изпълнява служебните си задължения, създава несигурност за следващите стъпки.

Но в първото си публично изказване по въпроса Земан заяви, че е готов да назначи лидера на дясноцентристката коалиция „Заедно“ Петър Фиала, с когото следващата събота ще разговаря от болницата, след първото заседание на новия парламент, което ще се състои другата седмица. След това Бабиш трябва да се оттегли. „В момента главната темата е назначаването на Петър Филала за премиер. Има няколко стъпки, които трябва да се предприемат в тази посока“, каза Земан.

„Вярвам, че няма да има проблем и знаете ли защо? Защото Андрей Бабиш, с когото разговарях преди малко по телефона, няма интерес да бъде премиер, след като никой не иска да преговаря с него“, каза Земан.

„Заедно“ е дясноцентристка коалиция, съставена от „Партията на пиратите“ и движението „Кметове и независими“, които на изборите спечелиха общо 108 от 200-те места в долната камара на парламента. Тази седмица те сключиха коалиционно споразумение и обещаха да намалят бюджетния дефицит до 3 процента от брутния вътрешен продукт. Тази година той бе 7 процента. Освен това обещаха, че ще направят малки стъпки към евентуалното приемане на еврото и ще потвърдят пронатовската и проевропейската позиция на страната.

Правителството също ще трябва да се справи с нова вълна от инфекции с коронавирус, бързо покачване на инфлацията, включително цените на енергията, рязко повишаване на лихвените проценти и с предизвикателствата пред силно индустриализираната и зависима от въглища страна, които произтичат от целите, поставени от Европейския съюз в борбата срещу климатичните промени.

Бабиш потвърди днес, че ще се оттегли, както се изисква от него, след приключването на първата парламентарна сесия, съобщи чешката информационна агенция ЧТК.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар